V Brezne zakázali kŕmenie holubov: Ak nariadenie porušíte, riskujete pokutu

NETKY.SK • 19 Apríl 2018, 10:00 • 2 min
V Brezne zakázali kŕmenie holubov: Ak nariadenie porušíte, riskujete pokutu

BANSKÁ BYSTRICA – Breznianska samospráva pristúpila k regulácii počtu voľne žijúcich holubov, ktoré strpčujú život obyvateľom Ulice Fraňa Kráľa.

slovakia

left justify in out

Za ich výskyt v tejto lokalite však môžu predovšetkým ľudia, ktorí ich kŕmia aj napriek tomu, že riskujú pokutu vo výške 33 eur. Mesto si objednalo odchyt voľne žijúcich holubov do špeciálne upravených pascí, ktoré sú umiestnené na strechách budov. Holuby do nich vletia za pripravenou návnadou, ale von sa už nedostanú.

Holuby sa na Ulici Fraňa Kráľa sústreďujú vďaka ľahkému prístupu k potrave. Všeobecne záväzné nariadenie o verejnom poriadku pritom zakazuje v záujme vytvárania zdravého životného prostredia, zdravého spôsobu života obyvateľov a estetického vzhľadu mesta na verejnom priestranstve kŕmiť voľne žijúce holuby. „Kontrolu dodržiavania tohto nariadenia vykonáva Mestská polícia Brezno. Za tento priestupok môže pracovník mestskej polície uložiť pokutu do výšky 33 eur a v správnom konaní až do 166 eur,“ vysvetľuje šéf mestských policajtov Ján Fedor.

„Prikrmovanie holubov spôsobuje nielen zvýšené náklady mesta na údržbu verejných priestranstiev, ale často trpia aj obyvatelia dotknutých lokalít, ktorým pravidelne znečisťujú obydlia,“ uvádza stránka mesta.

Holuby dlhoročným spolunažívaním s človekom stratili plachosť. V mestách nachádzajú dostatok potravy aj v podobe odpadkov, preto sú často označované ako lietajúce potkany. S premnožením holubov má problém nejedno mesto na Slovensku. Okrem agresívneho trusu, ktorým znečisťujú a poškodzujú budovy, je častým argumentom na ich likvidáciu aj údajný prenos rozličných chorôb.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona