V Brémach dostalo neoprávnene azyl asi 2000 ľudí, prokuratúra vyšetruje

NETKY.SK • 20 Apríl 2018, 17:10 • 2 min
V Brémach dostalo neoprávnene azyl asi 2000 ľudí, prokuratúra vyšetruje

BERLÍN - O neoprávnenom poskytnutí azylu v Nemecku v asi 2000 prípadoch mala rozhodnúť medzičasom bývalá šéfka pracoviska Spolkového úradu pre migráciu a utečencov (BAMF) v severonemeckých Brémach, ktorú vyšetruje tamojšia prokuratúra.

slovakia

left justify in out

Podozrenie z korupcie v tejto kauze potvrdila aj spolková vláda v Berlíne ústami svojho hovorcu Steffena Seiberta. Ako v piatok potvrdila hovorkyňa brémskej prokuratúry, pre podozrenie z viacerých trestných činov vrátane korupcie a zneužitia azylového konania spáchaného skupinou prebieha vyšetrovanie nielen spomínanej ženy, ale aj troch advokátov.

 

Potvrdili sa tak pôvodné informácie Severonemeckého rozhlasu (NDR), Brémskeho rozhlasu a mienkotvorného denníka Süddeutsche Zeitung.

 

Podľa nich suspendovaná šéfka pobočky v Brémach pozitívne rozhodla o asi 2000 žiadostiach o azyl, aj keď pre to neboli dané predpoklady, a to v období rokov 2013-2017. Spolupracovala pri tom s trojicou advokátov z Brém, Oldenburgu a Hildesheimu, ktorí jej zrejme systematicky ponúkali nových žiadateľov.

 

Z oficiálne nepotvrdených mediálnych informácií vyplýva, že iba 98 žiadostí o azyl podaných v Brémach patrilo skutočne do kompetencie tamojšej pobočky. Zostávajúci žiadatelia boli podľa poznatkov vyšetrovateľov zo spolkových krajín Dolné Sasko a Severné Porýnie-Vestfálsko, pričom sa po pozitívnom vybavení žiadostí opäť vrátili do týchto regiónov. Väčšina z nich patrila do jezidskej komunity zo Sýrie, uviedol Stredonemecký rozhlas (MDR) a tlačová agentúra DPA.

 

Vyšetrovanie, ktoré prebieha už niekoľko mesiacov, sa v stredu a vo štvrtok rozšírilo aj o domové prehliadky ôsmich objektov v Brémach a Dolnom Sasku vrátane kancelárskych priestorov. Zatiaľ sa nepotvrdilo, že migranti za služby platili peniazmi, odvolaná šéfka pobočky však dostávala napríklad pozvania do reštaurácií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona