V Brazílli výrazne stúpol počet novorodencov nakazených vírusom zika

NETKY.SK • 3 Február 2016, 08:33 • 2 min
V Brazílli výrazne stúpol počet novorodencov nakazených vírusom zika

RIO DE JANEIRO - Počet prípadov novorodencov, ktorí sa narodili v Brazílii s mikrocefáliou, v uplynulom týždni výrazne stúpol. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie tamojších úradov.

slovakia

left justify in out

Brazílske ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti zaznamenáva už 404 prípadov novorodencov s mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje abnormálne malými hlavami. Minulý týždeň pritom bolo takýchto prípadov len 270. Minimálne v 17-tich z nich sa tehotná žena predtým nakazila vírusom zika.

 

Brazílske úrady zároveň prešetrujú aj celkových 3670 pravdepodobných prípadov mikrocefálie, v dôsledku ktorej tam zomrelo už 72 detí.

 

Nakazenie zikou, ktorá sa prenáša komármi, sa u dospelých jedincov prejavuje zvyčajne len zvýšenou teplotou, vyrážkami na koži, bolesťami kĺbov, či prípadne aj zápalom očných spojiviek. Tieto symptómy však odznejú v priebehu niekoľkých dní, maximálne jedného týždňa.

 

Novorodencom však vírus pravdepodobne spôsobuje aj rôzne poruchy, v dôsledku ktorých viacerí zomrú alebo ostanú mentálne postihnutí. Proti tomuto infekčnému ochoreniu zatiaľ neexistuje nijaký liek ani vakcína.

 

Vírus zika sa veľmi rýchlo šíri celým americkým svetadielom a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok na mimoriadnom zasadnutí v Ženeve v súvislosti s ním vyhlásila stav medzinárodnej pohotovosti. Doposiaľ najviac zasiahnutou krajinou je práve Brazília.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies