V Brazílii zaznamenali do polovice apríla vyše 740.000 prípadov horúčky dengue

NETKY.SK • 10 Máj 2015, 15:12 • 2 min
V Brazílii zaznamenali do polovice apríla vyše 740.000 prípadov horúčky dengue

BRAZÍLIA - Epidémia horúčky dengue sužuje Brazíliu.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií tamojších zdravotníckych orgánov zaznamenali do polovice apríla v latinskoamerickej krajine viac ako 740.000 prípadov tohto infekčného ochorenia, okolo 230 z nich sa skončilo úmrtím pacientov.

 

Počet ochorení je síce o takmer 50 percent nižší ako v porovnateľnom období roka 2013, avšak - čo je alarmujúce - predstavuje viac ako dvojnásobok prípadov registrovaných v rovnakom období minulého roka.

 

"Je to epidémia a vieme, že tieto údaje sa ešte zvýšia," cituje tlačová agentúra DPA slová brazílskeho ministra zdravotníctva Arthura Chiora. On osobne dúfa, že menej zrážok a blížiace sa zimné obdobie na južnej pologuli, na ktorej leží aj Brazília, povedú k zníženiu počtu ochorení.

 

Vírus spôsobujúci ochorenie, vyskytujúce sa v desiatkach tropických a subtropických krajín planéty, sa prenáša bodnutím komára druhu Aedes aegypti alebo Aedes albopictus. Prvými symptómami sú horúčka, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, ako aj nevoľnosť. Ochorenie má v takmer 90 percentách prípadov mierny priebeh pripomínajúci chrípku. Pri ťažšom priebehu nezriedka ohrozuje životy pacientov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona