V Brazílii vyšetrujú policajtov,ktorí postrelili muža pri proteste

NETKY.SK • 27 Január 2014, 14:00 • 2 min
V Brazílii vyšetrujú policajtov,ktorí postrelili muža pri proteste

SAO PAULO - Troch policajtov začali vyšetrovať potom, ako pri sobotňajších incidentoch demonštrantov protestujúcich proti organizovaniu tohtoročných majstrovstiev sveta vo futbale v Brazílii postrelili jedného muža. Informovala agentúra Sinchua.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťdvaročný Fabricio Proteus Nunes Fonseca Mendonca Chaves leží vo vážnom stave v nemocnici v Santa Casa. Má zranený krk a brucho. Podľa vyjadrení štátnych orgánov sa snažili policajti muža skontrolovať, pričom u neho mali nájsť "pyrotechniku". Následne sa muž pokúsil o útek, pričom policajtov ohrozoval nožom.

Pri výtržnostiach v Sao Paule spočiatku išlo o pokojné zhromaždenie, po vyše hodine prerástlo do násilností, keď sa demonštranti začali presúvať smerom do centra mesta. Pri protestnom pochode mestom skupina vandalov podpálila prázdne policajné auto, zatiaľ čo ďalší rozbíjali okná na bankách a obchodoch. Tieto - skôr sporadické - provokácie si vyžiadali zásah polície, ktorá na násilníkov musela použiť slzotvorný plyn a gumové projektily a následne vyše sto z nich zadržala.

Sobotňajšia manifestácia nadväzuje na protestné zhromaždenia z minulého roka, do ktorých sa zapojilo viac než milión ľudí v niekoľkých brazílskych mestách. Občania takto vyjadrili nespokojnosť s korupciou a nízkou kvalitou verejných služieb. Nepáčili sa im tiež vysoké náklady na majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré sa v krajine uskutočnia v júni a júli. Ďalšie protesty sa konali v sobotu aj v iných mestách naprieč krajinou. V porovnaní s pochodom v Sao Paule boli však neporovnateľne menšie, čo do počtu demonštrantov. V Riu de Janeiro sa zhromaždilo asi 50 ľudí, ktorí zablokovali hlavnú ulicu v meste, ktorá lemuje notoricky známu pláž Copacabana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona