V Brazílii sa šíri nový vírus komármi: Je ešte horší ako zika!

NETKY.SK • 25 November 2016, 07:41 • 2 min
V Brazílii sa šíri nový vírus komármi: Je ešte horší ako zika!

RIO DE JANEIRO - V Brazílii sa šíri ďalší vírus prenášaný komármi: počet prípadov horúčky zvanej chikungunya už prekonal aj vírus zika, ktorý vyvolával obavy najmä počas tohtoročných letných olympijských hier v Riu de Janeiro. Oznámila to vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na údaje brazílskeho ministerstva zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Od začiatku roku 2016 zaznamenali v Brazílii už zhruba 251.000 prípadov vírusu chikungunya, čo je o približne 41.000 viac než osôb nakazených vírusom zika.

 

Vírus chikungunya spôsobuje rovnomenné ochorenie, ktoré sa prejavuje horúčkami či bolesťami kĺbov, hlavy a svalov. Od roku 2015 vzrástol počet prípadov tohto vírusu v Brazílii takmer desaťnásobne a predpokladá sa, že stúpajúci trend bude pokračovať aj na budúci rok.

 

Ochoreniu chikungunya podľahlo vlani v tejto juhoamerickej krajine šesť ľudí, tento rok už bolo potvrdených 138 obetí. Naproti tomu na vírus zika, ktorý môže spôsobiť vážne vývojové poruchy u nenarodených detí, zomreli v roku 2016 v Brazílii len traja ľudia.

 

Prvú epidémiu vírusu chikungunya zaznamenali v roku 1952 vo východoafrickej Tanzánii, odkiaľ zrejme pochádza aj jeho názov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň zrušila deväťmesačný mimoriadny stav vyvolaný vírusom zika, ktorý taktiež prenášajú komáre.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies