V Brazílii prebiehajú protesty, v Indonézii putuje do karantény 9000 ľudí

NETKY.SK • 19 Marec 2020, 13:57 • 2 min
V Brazílii prebiehajú protesty, v Indonézii putuje do karantény 9000 ľudí

Brazílčania v stredu večer protestovali proti prezidentovi Jairovi Bolsonarovi, ktorý podľa nich nezvláda boj proti šíreniu nového koronavírusu. V Indonézii zas zrušili hromadné stretnutie asi deväťtisíc moslimských pútnikov. Zároveň začali s ich zdravotnými kontrolami a umiestňovaním do karantény.

slovakia

left justify in out

Brazílčania protestujú na balkónoch a v oknách

Brazílčania v stredu večer protestovali proti prezidentovi Jairovi Bolsonarovi. Milióny ľudí vyšli v Sao Paule a Riu de Janeiro na balkóny a do okien, pričom blikali svetlami, robili hluk prázdnymi hrncami či panvicami a kričali "preč s Bolsonarom". Podľa BBC to bol doteraz najväčší protest proti politikovi a jeho vláde.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa L I R A (@paulohlira),

 

Situácia v Brazílii
Brazília hlási vyše 500 nakazených, medzi nimi sú aj dvaja ministri. Štyria ľudia zomreli v dôsledku respiračného ochorenia COVID-19. Prezident spočiatku odmietal zaviesť preventívne opatrenia a celú situáciu označil za "hystériu", za čo si vyslúžil kritiku. On sám už dva razy podstúpil test, no vírus u neho nenašli. Avšak 14 ľudí, ktorí spolu s ním cestovali na Floridu za Donaldom Trumpom, malo pozitívne testy na vírus.

Protest odštartoval prezidentov popoludňajší príhovor v televízii, kde oznámil niekoľko opatrení týkajúcich sa šírenia a tiež finančnej pomoci. "Chcem upokojiť Brazílčanov. Nemôžeme byť hysterickí," vyjadril sa v spoločnosti ministrov, pričom všetci mali na tvárach rúška. Vláda takisto potvrdila, že požiada Kongres, aby vyhlásil "stav núdze".

 

img

Protesty sa z ulíc presunuli na balkóny 

 

K dianiu sa vyjadril aj Brazílčan Paulo H. 

Brazílčan Paulo H. poskytol nášmu portálu informácie z prvej ruky. Podľa jeho slov si vláda uvedomuje ohrozenie, ktoré je s vírusom spojené, no prezident ho ignoruje. "Väčšina ľudí pracuje z domu, zatvorili aj školy a dokonca prestali natáčať obľúbené telenovely," vyjadril sa. Prezident Bolsonaro sa podľa Paulových slov v jednom prejave s rúškom na tvári vyjadril, že ide o obyčajnú chrípku. "Bolsonaro sa už dal dvakrát testovať, pretože 20 ľudí s ktorými pracuje (aj zopár ministrov) je vírusom nakazených. Tento rok sú voľby a celá Brazília je toho národu, že prezident chce situáciu ututlať, aby ho ľudia znovu zvolili," doplnil. 

 

img

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro


V Indonézii zrušili náboženské stretnutie

Podobne ako v ostatných krajinách sveta, aj v Indonézii straší ľudí nový koronavírus. Krajina začala so zdravotnými kontrolami účastníkov zrušeného náboženského stretnutia a ich umiestňovaním do karantény. Dôvodom týchto krokov je snaha zabrániť v šírení nového koronavírusu v krajine.

 

Testujú viac ako 8600 ľudí
Guvernér provincie Južné Sulawesi Nurdin Abdullah informoval, že zdravotnícke tímy, ktoré testujú viac ako 8 600 účastníkov stretnutia, medzi nimi našli aj miestneho muža s horúčkou, ktorého previezli do nemocnice. Do karantény v hoteli podľa jeho slov umiestnia 411 cudzincov z deviatich krajín, vrátane Malajzie, Singapuru a Saudskej Arábie. Indonézanov eskortujú do ich domovov alebo vládnych zariadení, no všetci musia absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu.

 

img

Indonézia zároveň potvrdila ďalších šesť úmrtí, čím sa ich doterajší počet zvýšil na 25. Zatiaľ pritom zaznamenali 309 prípadov nákazy, keď v priebehu uplynulého dňa pribudlo 82 pacientov, čo je dosiaľ najvyšší denný nárast v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies