V Brazílii pokračuje vlna protestov proti usporiadaniu MS vo futbale

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 10:35 • 2 min
V Brazílii pokračuje vlna protestov proti usporiadaniu MS vo futbale

SAO PAULO - V Brazílii pokračuje vlna protestov proti usporiadaniu futbalových MS, ktoré v krajine samby a kávy odštartujú o necelý mesiac. Ako informovala agentúra Reuters na základe záberov televízie GloboNews, najmenej v 12 brazílskych mestách sa vo štvrtok konali demonštrácie.

slovakia

left justify in out

V Sao Paule zablokovali hlavnú dopravnú tepnu horiacimi pneumatikami. V hlavnom meste Brasilia odporcovia MS vtrhli do jednej z budov. V Riu de Janeiro sa k demonštrantom pripojili aj štrajkujúci učitelia, zablokovali dopravu v hlavných uliciach a následne sa vydali na pochod smerom k mestskej radnici. V meste Recife ležiacom na severovýchode krajiny musela zasahovať polícia po tom, ako si protestujúci vylievali svoju zlosť na výkladoch supermarketov a obchodov i na autách.

 

Vo viacerých mestách museli muži zákona použiť slzný plyn a vodné delá. Polícia uviedla, že za posledných 24 hodín zatkla spolu 234 ľudí.
     

Britská televízia BBC citovala muža, ktorý v Sao Paulo spolu s kolegami protestovali proti nebezpečným podmienkam pri výstavbe štadiónov. Tie si vyžiadali už životy 14 robotníkov. "Tento rok sa okrem MS konajú aj prezidentské voľby. Pre ľudí existuje viac možností, ako zatlačiť na vládnu garnitúru," povedal pre BBC nemenovaný Brazílčan.
      

Vláda sa snažila zmierniť dôležitosť situácie vyhláseniami, že išlo o politické a odborárske demonštrácie, ktoré nemali nič spoločné s blížiacimi sa MS. "Z toho, čo som videl, išlo o politické protesty. Svetový šampionát bude úspechom, zo zahraničia sa k nám chystá 600.000 turistov. Brazílska ekonomika bude z tohto podujatia ešte dlho profitovať," uviedol brazílsky minister športu Aldo Rebelo.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona