V Brazílii favoritom Španieli, domáci o tretí triumf v sérii

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 06:21 • 2 min
V Brazílii favoritom Španieli, domáci o tretí triumf v sérii

RIO DE JANEIRO - V sobotu 15. júna sa úvodným zápasom začne v Brazílii Pohár konfederácií FIFA vo futbale, ktorý je generálkou na budúcoročné majstrovstvá sveta v tejto juhoamerickej krajine.

slovakia

left justify in out

Na turnaji sa predstavia domáca Brazília, ázijský šampión Japonsko, Mexiko ako víťaz majstrovstiev Severnej a Strednej Ameriky a karibskej oblasti, africký šampión Nigéria, vicemajster Európy Taliansko, úradujúci majster sveta i "starého kontinentu" Španielsko, juhoamerický šampión Uruguaj a oceánsky majster Tahiti. Podujatie sa uskutoční 15. - 30. júna 2013 na šiestich brazílskych štadiónoch (v mestách Brasilia, Rio de Janeiro, Fortaleza, Recife, Salvador, Belo Horizonte).

Na dosiaľ poslednom Pohári konfederácií FIFA v roku 2009 zvíťazili Brazílčania, druhú pozíciu obsadili senzačne reprezentanti Spojených štátov amerických a na tretej priečke skončili favorizovaní Španieli. Reprezentácia z Pyrenejského polostrova, ktorej hráči sú úradujúcimi svetovými i európskymi šampiónmi, ešte na "turnaji víťazov" netriumfovala. V Brazílii sa predstaví ako najväčší favorit podujatia a číslo jeden vo svetovom reprezentačnom futbale. V generálke na Pohár konfederácií zvíťazili v utorok Španieli v New Yorku na bejzbalovom Yankee Stadium nad Írskom 2:0 po presných zásahoch Roberta Soldada a Juana Matu. "Dosiahli sme, čo sme chceli. Boli sme lepší a mohli sme zvíťaziť aj o viac gólov," cituje trénera "La Furia Roja" Vicenteho del Bosqua portál fifa.com. Podľa Del Bosqua prípravné zápasy proti Írsku i Haiti (2:1) pomohli Španielom pripraviť sa na brazílsky turnaj "Zlepšili sme sa po fyzickej stránke. Do Brazílie ideme v dobrej forme. V tíme vládne dobrá atmosféra. Musíme sa však mať na pozore, pretože každý protivník na Pohári konfederácií má svoju kvalitu," povedal 62-ročný kormidelník Španielska, ktorého zverenci nastúpia v nedeľu vo svojom prvom vystúpení v Recife proti Uruguaju.

Futbalisti Brazílie ukončili v nedeľňajšej generálke na turnaj vybraných reprezentačných tímov dvadsaťjedenročné čakanie na víťazstvo nad francúzskou reprezentáciou. V zápase v Porto Alegre zabezpečila trojica stredopoliarov Oscar, Hernanes, Lucas Moura domácemu výberu víťazstvo 3:0. "Je skvelé, že sme konečne zdolali silný tím, no ešte potešujúcejšia je skutočnosť, že sme opäť hrali dobre. Verím, že výborne začneme aj na Pohári konfederácií," povedal po stretnutí akreditovaným médiám Oscar. V domácom výbere figuruje desať hráčov z Brazílie a trinásť legionárov pôsobiacich v zahraničných súťažiach. Po dvoch futbalistov dodali národnému tímu "kanárikov" FC Barcelona (Neymar, Dani Alves), Paríž Saint-Germain (Thiago Silva, Lucas Moura), FC Chelsea (David Luiz, Oscar) a FC Bayern Mníchov (Dante, Luiz Gustavo). "Tím sa dáva dokopy. Musíme tvrdo pracovať, aby sme boli konkurencieschopní a vyhrávali zápasy," povedal tréner Brazílie Luiz Felipe Scolari pre portál fifa.com.

Reprezentácii Talianska nevyšla generálka na Pohár konfederácií, keď v Sao Paule remizovala v utorok s Haiti 2:2. Taliani mali výborný vstup do zápasu, už v 19. sekunde otvoril skóre Emanuele Giaccherini. V 72. min ich síce Claudio Marchisio poslal do dvojgólového vedenia, ale to nekoncentráciou a rozháranosťou v defenzíve v záverečnej desaťminútovke stratili a dvojica Olrish Saurel - Jean-Philippe Peguero sa gólmi postarala o veľké prekvapenie. "Je to zlý výsledok, remíza s Haiti je hanbou. Potrebujeme najmä nájsť fyzické sily, proti Haiti sme prehrali snáď každý bežecký súboj. Dúfam, že to do začiatku turnaja výrazne zlepšíme," povedal pre Rai Sport na margo remízového výsledku tréner talianskej reprezentácie Cesare Prandelli.

Tréner futbalovej reprezentácie Tahiti Eddy Etaeta sa predstaví na Pohári konfederácií s dvadsiatimi dvoma hráčmi pôsobiacimi v súťaži v ostrovnom štáte. Jediným legionárom v 23-člennom výbere štyridsaťtriročného kormidelníka je útočník Marama Vahirua, momentálne pôsobiaci v gréckom Panthrakikose. "Ideme hrať proti veľkým chlapcom. Je skvelé, že sme tu, nastúpime proti najlepším tímom sveta. Mnoho ľudí nám neverí, ale môžem zaručiť, že do Brazílie so sebou neberiem žiadnych výletníkov," cituje The Malta Independent kouča Tahiti Etaetu, ktorý priviedol krajinu v júni 2012 k triumfu na Pohári národov Oceánskej futbalovej konfederácie. Práve finálový triumf nad Novou Kaledóniou zabezpečil ostrovnému štátu účasť na Pohári konfederácií. Súpermi Tahiti v B-skupine budú postupne Nigéria (17.6.), Španielsko na slávnom štadióne Maracana (20.6.) a Uruguaj (23.6.).

V júnovom vydaní rebríčka krajín podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) figurujú najvyššie z účastníkov turnaja Španieli, ktorým patrí prvá priečka. V prvej desiatke sa nachádza ešte reprezentácia Talianska, ktorá figuruje na ôsmej pozícii. Nasledujú Mexiko (17. miesto), Uruguaj (19.), domáci výber Brazílie (22.), Nigéria (31.), Japonsko (32.) a o viac ako sto miest za krajinou "vychádzajúceho slnka" figuruje národný tím Tahiti (138.).

V historických tabuľkách sú v rámci Pohára konfederácií FIFA najúspešnejším tímom Brazílčania, ktorí získali trofej v rokoch 1997, 2005 a 2009. Dvakrát sa z nej tešili Francúzi (2001, 2003), v roku 1999 ju zdvihli nad hlavu hráči Mexika. Turnaj má od roku 2005 štvorročnú periodicitu, v období 1997 - 2005 sa konal vždy s ročnou prestávkou medzi podujatiami. FIFA prevzala organizáciu turnaja v roku 1997 a premenovala pôvodné podujatie King Fahd Cup na Pohár konfederácií FIFA. Na úvodnom King Fahd Cup-e zvíťazila v roku 1992 Argentína, o tri roky neskôr sa radovala reprezentácia Dánska.

V rámci dvoch štvorčlenných základných skupín odohrajú tímy zápas proti každému z troch protivníkov. Najlepšie dva tímy v tabuľkovom poradí každej skupiny postúpia do semifinálových bojov, kde sa stretnú systémom "na kríž". Víťazi postúpia do finále, zdolaní semifinalisti nastúpia v zápase o tretie miesto.

Otváracím stretnutím siedmeho Pohára konfederácií FIFA bude v sobotu 15. júna duel A-skupiny medzi domácou Brazíliou a reprezentáciou Japonska v Brasilii na Estadio Nacional (21.00 SELČ).

Program Pohára konfederácií FIFA 2013 vo futbale (časy sú SELČ):

A-skupina:
sobota 15. júna:
Brazília - Japonsko (Brasilia, 21.00)
nedeľa 16. júna:
Mexiko - Taliansko (Rio de Janeiro, 21.00)
streda 19. júna:
Brazília - Mexiko (Fortaleza, 21.00)
Taliansko - Japonsko (Recife, 24.00)
sobota 22. júna:
Taliansko - Brazília (Salvador, 21.00)
Japonsko - Mexiko (Belo Horizonte, 21.00)

B-skupina:
nedeľa 16. júna:
Španielsko - Uruguaj (Recife, 24.00)
pondelok 17. júna:
Tahiti - Nigéria (Belo Horizonte, 21.00)
štvrtok 20. júna:
Španielsko - Tahiti (Rio de Janeiro, 21.00)
Nigéria - Uruguaj (Salvador, 00.00 už v piatok 21. júna)
nedeľa 23. júna:
Nigéria - Španielsko (Fortaleza, 21.00)
Uruguaj - Tahiti (Recife, 21.00)

Semifinále:
streda 26. júna (Belo Horizonte, 21.00)
štvrtok 27. júna (Fortaleza, 21.00)

nedeľa 30. júna:
zápas o 3. miesto (Salvador, 18.00)
finále (Rio de Janeiro, 00.00 už v pondelok 1. júla)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies