V bratislavskom Starom Meste bude aj naďalej kúriť súčasná firma

NETKY.SK • 11 November 2015, 07:15 • 2 min
V bratislavskom Starom Meste bude aj naďalej kúriť súčasná firma

BRATISLAVA – Domácnosti v bratislavskom Starom Meste neprídu nakoniec o teplo. Vykurovať bude aj naďalej firma Termming. Starosta Radoslav Števčík totiž podpíše predĺženie zmluvy s firmou na ďalších desať rokov.

slovakia

left justify in out

Staromestským poslancom sa dnes na mimoriadnom rokovaní nepodarilo prelomiť starostovo veto, platí teda uznesenie o predĺžení zmluvy schválené miestnym zastupiteľstvom v septembri.


Staromestským poslancom sa síce nepodarilo zrušiť zmluvu s Termmingom, ktorý dodáva teplo do 2 500 domácností v Starom Meste, no zmeniť požadujú aspoň niektoré zmluvné podmienky. Pôvodne dohodnutú ročnú výpovednú lehotu navrhujú znížiť na pol roka. Od vykurovacej spoločnosti tiež požadujú, aby bola súčinná v prípade, že sa odberatelia rozhodnú ukončiť odber tepla. To, či sa podarí skutočne takto zmluvu uzavrieť je zatiaľ otázne.

 

Starosta Števčík síce tvrdí, že s firmou bude o nových podmienkach rokovať, no ak s nimi nebudú súhlasiť, ostane pri pôvodnom znení zmluvy. „Od 1. decembra sa bude v staromestských domácnostiach kúriť. Je v platnosti uznesenie zo septembra, v ktorom poslanci schválili predĺženie prenájmu tepelno-energetických zariadení pre spoločnosť Termming,“ potvrdil po mimoriadnom rokovaní starosta Števčík. Ako dodal, uzavretím novej zmluvy s novými podmienkami mestská časť získa do svojho rozpočtu 80-tisíc eur, ktoré doteraz nemala. Starému Mestu sa totiž v predĺženej zmluve podarilo vyrokovať vyššie nájomné za vykurovacie zariadenia. „Dohodli sme aj zníženie ceny tepla o dve percentá,“ dodáva Števčík s tým, že zmluvu s Termmingom chce podpísať čo najskôr.


Spoločnosť Termming tak bude aj naďalej dodávať teplo do časti domácností v Starom Meste. Nemuselo to tak však byť. Pôvodná zmluva totiž firme platila len do konca tohto mesiaca. Staromestskí poslanci síce v septembri rozhodli o jej predĺžení o ďalších 10 rokov, no svoje rozhodnutie neskôr prehodnotili a v októbri toto uznesenie hlasovaním zrušili. Priviedli ich k tomu samotní obyvatelia bytoviek, ktorí neboli spokojní s cenou za teplo. „Výhrady voči desaťročnému predĺženiu zmlúv so spoločnosťou Termming sa opierajú o vyššie ceny tepla dodávaného touto spoločnosťou v porovnaní s cenami tepla dodávanými priamo Bratislavskou teplárenskou spoločnosťou. Kým Termming a v súlade s vedením mestskej časti vychádzajú z porovnania maximálnych cien tepla stanovených Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a vyčísľujú tento rozdiel na 17 percent, prepočty dotknutých obyvateľov vychádzajúce z reálne zaplatených cien na základe vyúčtovania nákladov uvádzajú rozdiel 22 až 25 percent,“ vysvetľoval vo svojom stanovisku staromestský poslanec Ondrej Dostál, ktorý je aj autorom októbrového zrušujúceho uznesenia.

 

Svoj názor prišli občania dotknutých domácností vyjadriť aj na dnešné mimoriadne rokovanie staromestského zastupiteľstva. Okrem ceny za teplo im totiž prekáža aj to, že si nemôžu sami vybrať, kto im bude teplo dodávať, cítia sa vraj ako rukojemníci. Starosta Števčík tvrdí, že nespokojnosť občanov chápe a aby im vyhovel, podpísanie zmluvy v septembri pozdržal. „Chcel som nájsť také riešenie, ktoré by mohlo uspokojiť občanov odoberajúcich teplo,“ vysvetľoval v októbri starosta. No výhodnejšieho partnera sa podľa Števčíka nájsť nepodarilo. Podľa starostu najväčší dodávateľ tepla v hlavnom meste – Bratislavská teplárenská vykurovacie zariadenia v Starom Meste nateraz prevziať a prevádzkovať nechce. „Pokiaľ Bratislavská teplárenská prejaví záujem prevziať tieto zariadenia do svoje správy za podmienok, ktoré má Termming, bude to výhodné pre Staromešťanov i pre mestskú časť, budem navrhovať výpoveď zmluvy so súčasnou firmou. Nateraz to však nie je reálne,“ dodal starosta Števčík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona