V bratislavskom Primaciálnom paláci sa bude čítať deťom: odštartuje tu projekt zameraný na rodinu

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 09:28 • 2 min
V bratislavskom Primaciálnom paláci sa bude čítať deťom: odštartuje tu projekt zameraný na rodinu

ZVOLEN/BRATISLAVA - Primátor Ivo Nesrovnal, spisovatelia Petra Nagyová Džerengová, Daniel Hevier, Roman Brat a Slávka Liptáková, ako aj výtvarník Fero Lipták, budú dnes dopoludnia čítať v Primaciálnom paláci v Bratislave tamojším deťom.

slovakia

left justify in out

Hlavné mesto tak odštartuje púť projektu Tretí týždeň čítania deťom v Slovenskej republike, ktorý je zameraný na rodinu a jeho cieľom je podpora emocionálneho, psychického a morálneho zdravia detí a mládeže.

 

Ako TASR informovala organizátorka Viera Kučerová zo združenia Celé Slovensko číta deťom, podujatie sa nesie v znamení hesla Poď, budeme si čítať! Celý program bude akcentovať myšlienku: Čítajme deťom 20 minút každý deň! Podľa Kučerovej projekt pozostáva z programov, kde hlavnými čítajúcimi hosťami sú významné osobnosti daného mesta a regiónu, umelci, spisovatelia, vedci, športovci, jednoducho všetci, ktorí sú ochotní prečítať niekoľko minút z ich milovanej detskej knihy. "Program je vždy spestrený hudobnými číslami umelcov alebo talentovaných žiakov základných umeleckých škôl," pripomenula.

 

Medzi tým sa organizátori rozprávajú s hosťami o ich obľúbených knihách, o ich tajomstvách, o tom, čo knihy pre nich a nás znamenajú, a prečo je aj v dnešnej dobe dôležité čítať ich. "Osobné stretnutia ovplyvňujú detskú dušu pri vývoji a tvorbe osobnosti a často nás sprevádzajú po celý život," uviedla ďalej Kučerová. "Pri našich programoch sa snažíme sprostredkovať deťom stretnutie s takými osobnosťami, ktoré im svojimi životnými postojmi, svojou tvorbou i činmi môžu byť veľkým vzorom a príkladom," dodala.

 

Po Bratislave projekt pokračuje v Piešťanoch (6. júna o 10.00 h). Uskutoční v tamojšej mestskej knižnici. Na druhý deň 7. júna o 10.00 h sa uskutoční v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre a ešte v ten istý deň o 17.00 h v Detskom domove Ratolesť v Tŕní (okres Zvolen). Ďalším dňom čítania bude štvrtok 8. júna, kedy sa od 10.00 h bude čítať v Cikkerovej sieni Radnice v Banskej Bystrici a od 14.00 h v tamojšej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou. Podujatie ukončí čítanie deťom v Tatranskej galérii v Poprade v piatok 9. júna o 10.00 h.

 

Okrem modelových čítaní sa do projektu zapoja verejné knižnice po celom Slovensku, základné školy, materské školy, detské domovy a nemocnice s vlastným programom, propagujúcim myšlienku podujatia.

 

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia ako hlavný partner projektu. Nad podujatím prevzal patronát prezident SR Andrej Kiska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies