V bratislavskej zoo zomrel najstarší šimpanz Kongo

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 12:09 • 2 min
V bratislavskej zoo zomrel najstarší šimpanz Kongo

BRATISLAVA - Pravdepodobne jeden z najstarších šimpanzov učenlivých v Európe Kongo z bratislavskej zoologickej záhrady vo štvrtok 21. apríla zomrel.

slovakia

left justify in out

Osudným sa mu stal rozsiahly srdcový infarkt. Šimpanz Kongo už mal dlhšie nalomené zdravie, trpel chronickým ochorením obličiek a degeneratívnym ochorením pohybového systému, na ktoré užíval lieky. Približne 51-ročný šimpanz bol však aj napriek ochoreniam stále vitálny a čulý, dokonca ešte ako 45-ročný dokázal splodiť potomka. O udalosti agentúru SITA informovala Katarína Matejovičová z bratislavskej ZOO.


Samec Kongo bol najstarším šimpanzom v bývalom Československu a možno aj v Európe. Kongo bol ľavák, čo je podľa riaditeľky bratislavskej zoo Miloslavy Šavelovej u šimpanzov ojedinelé. "Bol veľmi komunikatívny, múdry, rozvážny, vyrovnaný a trpezlivý. Svoju skupinu a teritórium si statočne obhajoval. Konflikty v skupine riešil razantne, skôr rituálne, bez častého použitia hrubej sily. Svoj rituál dominantnosti vždy začínal tlieskaním, dupkaním a prskaním," spomína na Konga riaditeľka ZOO. Šimpanza našli chovatelia vo štvrtok ráno nehybne ležať a bol apatický. Okamžite k nemu zavolali veterinára, ktorý Konga uspal a vyšetril. Urobili mu röntgen, ultrazvukové i ďalšie vyšetrenia, pri ktorých zistili nepriechodnosť čriev, výrazné zväčšenie srdca a prejavy srdcovej slabosti. Veterinár Kongovi odobral vzorky krvi a poslal ich na rozbor. Šimpanz však vyšetrenia už nezvládol a v narkóze zomrel. Pitva preukázala, že príčinou úmrtia bol rozsiahly srdcový infarkt.


Šimpanz Kongo prvé roky svojho života prežil vo voľnej prírode, kde sa narodil podľa odhadov v roku 1965. Približne ako trojročného ho chytili a predali majiteľovi ľadovej revue do Švajčiarska. V deviatich rokoch však už bol šimpanz ťažko zvládnuteľný, v roku 1974 ho preto umiestnili do ZOO Liberec. Bratislavská ZOO v roku 2010 otvorila pavilón primátov, ktorý sa stal novým domovom pre Konga i jeho vnúčatá Jimmyho a Majoránku. Spolu so samicami narodenými v ZOO Bratislava - Uschi a Dorou vytvorili skupinu, ktorej bol Kongo dominantným vodcom. Pred šiestimi rokmi sa Kongo úspešne spáril so samicou Uschi, ktorej sa 10. marca 2011 narodila samička Shani-Kimani.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies