V bratislavskej ZOO pribudli mláďatá labute čiernej, prvé po 20 rokoch

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 09:43 • 2 min
V  bratislavskej ZOO pribudli mláďatá labute čiernej, prvé po 20 rokoch

BRATISLAVA - V bratislavskej Zoologickej záhrade nastal babyboom, tešia sa tu z nových zvieracích prírastkov.

slovakia

left justify in out

Vzácne sú najmä dve mláďatá labute čiernej, ktoré sa vyliahli 17. marca. Podľa Kataríny Matejovičovej zo ZOO Bratislava ide pravdepodobne o historicky prvý odchov labutí čiernych v mestskom zariadení, za posledných 20 rokov sa tu totiž labute rozmnožiť nepodarilo. V ZOO sa však tešia aj z malých kozliatok, ovečiek či mláďat diviaka lesného, ktoré tu od začiatku roka pribudli.


Medzi prvými v tomto roku do ZOO pribudlo sedem mláďat kozy kamerunskej. Kozliatka sa narodili na prelome januára a februára, vraj sú zdravé, spokojné a ich mamy sa o ne dobre starajú. "Celé dni trávia hraním sa na naháňačku, skúmaním výbehu a najradšej skáču po stenách svojho domčeka," priblížila temperament malých kozliatok Matejovičová. Začiatkom februára do rodiny ovce domácej - valašky pribudol malý baranček a o dva týždne neskôr mu pribudla aj sestrička. Od chovateľov dostali meno Uhlík a Gombička. Aj ovčie mamy sa o svoje mláďatká príkladne starajú. Jahniatka vraj rastú ako z vody, cez deň šantia a potom oddychujú. Koncom februára pribudli prírastky aj do rodiny diviaka lesného, ktorá je bohatšia o osem mláďat. Malé diviačiky najviac baví rytie do zeme alebo jedenie, no radi sa spolu aj zahrajú. "Ich pruhované sfarbenie slúži na maskovanie. Mláďatá sú menej nápadne v ich prirodzenom prostredí - v lese," vysvetlila Matejovičová.


Mláďatká si pochutnajú okrem materského mlieka aj na zelenine či jadrovom krmive. Čas vraj trávia ako všetky mláďatá, hraním sa, poskakovaním, sú zvedavé a vystrájajú. "Hrami sa učia od rodičov všetko, čo budú v budúcnosti pre život potrebovať," hovorí o živote malých prírastkov do zvieracej rodiny Matejovičová. Nie všetky tieto mláďatká však v ZOO Bratislava zostanú, kozičky, ovečky i diviaky po osamostatnení totiž putujú do iných zoologických záhrad alebo na farmy, kde si budú zakladať nové, vlastné rodiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies