V bratislavskej ZOO pribudli dve mláďatá pandy červenej

NETKY.SK • 11 November 2014, 16:59 • 2 min
V bratislavskej ZOO pribudli dve mláďatá pandy červenej

BRATISLAVA - Do rodiny pánd červených v bratislavskej ZOO pribudli dve mláďatá, samček Pim a samička Pam. Mláďatká už majú štyri mesiace, narodili sa ešte 2. júla, kým však boli maličké, skrývali sa pred svetom a celé dni prespali.

slovakia

left justify in out

"Dnes sú už mláďatá dostatočné veľké, pomaly objavujú svet," informovala agentúru SITA riaditeľka ZOO Bratislava Miloslava Šavelová s tým, že ak budú mať návštevníci šťastie, môžu vidieť malé pandy vykúkať z ich obydlia alebo ich zazrieť na konári spolu s rodičmi.

 

Matkou malých pánd je samica Coco z chorvátskej ZOO v Záhrebe a otcom je samec Pung z belgického Parc Paradise Cambron. Bratislavská ZOO je pritom jediná na Slovensku, ktorá pandy červené chová a úspešne aj rozmnožuje, pripomenula Šavelová. Malé pandy majú aj staršiu sestru Aiko, ktorá sa v bratislavskej ZOO narodila 23. júna 2013. Samca Punga do bratislavskej ZOO priviezli v júli 2011 a v septembri toho istého roku k nemu pribudla samica Coco. Ich prvé stretnutie však bolo rozpačité, Pung sa totiž samice najprv zľakol a niekoľko dní sa k nej správal odmerane, nakoniec však podľahol jej šarmu. V súčasnosti už obe pandy spávajú vedľa seba a prítomnosť toho druhého im neprekáža. Vlani sa Pungovi a Coco narodilo prvé mláďa, samička Aiko, ktorej meno vybrali návštevníci ZOO vo verejnom hlasovaní. K nej tento rok pribudli mláďatá Pim a Pam, ktorým dali mená ich chovatelia. 

 

Pandy červené pochádzajú z oblasti Himalájí a žijú v nadmorskej výške medzi 2 200 a 4 800 metrov nad morom. Pred nízkymi teplotami sa chránia hustým ochlpením tela a chvosta aj izoláciou labiek, ktoré majú naspodku pokryté hustou srsťou. Potravu dostávajú pandy každý deň, pochutnajú si na bambusoch, ovocí, zelenine, ale aj na kuracom mäse či rôznych druhoch hmyzu. Pandy červené možno poznať podľa červenej farby a páskovaného chvosta, na ktorom sa strieda 12 bielych a 12 červených pruhov. Typickým znakom pánd je biela maska na tvári, podľa ktorej sa dajú jedince rozoznať. Žijú samotárskym životom, samce so samicami sa stretávajú v období ruje, keď sa pária. Inak samica vychováva mláďatá sama. 

 

Pandy červené sú v ich domovine ohrozené odlesňovaním, stratou teritória, rozdrobovaním biotopov a s tým súvisiacim nedostatkom bambusu, ktorý je ich potravou, pripomína riaditeľka ZOO. Pandy ohrozuje neustále rozširovanie ľudských aktivít a zaberanie ďalšieho územia. Ako informovala ZOO, ročne v dôsledku odlesňovania uhynie až 10-tisíc pánd. Ohrozuje ich aj pytliactvo, kožušina pánd červených je vraj veľmi cenená na nelegálnych trhoch. Pandy sa tiež nevedia brániť proti dravcom, preto sú ich ľahkou korisťou. "Každý rok je zoznam ohrozených druhov dlhší. Bez zoologických záhrad by sme sa s mnohými z nich stretli len ako s exponátmi v múzeu," skonštatovala Šavelová. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies