V bratislavskej Vrakuni potvrdili znečistenie pitnej vody: Zistili tu nadlimitnú koncentráciu tetrachlóreténu

NETKY.SK • 4 August 2017, 13:59 • 2 min
V bratislavskej Vrakuni potvrdili znečistenie pitnej vody: Zistili tu nadlimitnú koncentráciu tetrachlóreténu

BRATISLAVA – Envirorezort už zanalyzoval prvé vzorky vody zo studne v blízkosti toxickej skládky v bratislavskej Vrakuni.

slovakia

left justify in out

Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH) skúmal vo vode obsah 68 znečisťujúcich látok a zistil, že koncentrácia tetrachlóreténu bola štvornásobne prekročená oproti povoleným limitom pre pitnú vodu. Z ostatných zlúčenín boli pozitívne koncentrácie zistené pri šiestich pesticídoch, avšak ich koncentrácia neprekročila povolené množstvo. „Analýza vody zo studne potvrdila výsledky, aké sme už skôr získali z osemnástich monitorovacích vrtov, ktoré spravuje Štátny geologický ústav Dionýza Štúra,“ uviedla generálna riaditeľka VÚVH Ľubica Kopčová. Dodala, že v spolupráci so starostom Vrakune a geologickým ústavom už organizačne zabezpečili ďalšie odbery vôd zo studní obyvateľov Vrakune.

Doplnkové kontroly vybraných studní inicioval minister životného prostredia László Sólymos. Podľa jeho slov ide o reakciu na obavy obyvateľov Vrakune. „Vrakunčania si zaslúžia byť informovaní. Preto im čoskoro do schránok príde aj špeciálny materiál s informáciami o environmentálnej záťaži,“ uviedol Sólymos. Envirorezort v tejto súvislosti tiež zintenzívnil komunikáciu s verejnosťou aj prostredníctvom špecializovanej podstránky www.minzp.sk/vrakuna/ a mailu vrakuna@enviro.gov.sk, na ktorom odborníci z ministerstva zodpovedali už na 20 otázok od obyvateľov.

Odbor komunikácie envirorezortu informoval, že na riešení environmentálnej záťaže po bývalých Chemických závodoch Juraja Dimitrova ministerstvo intenzívne pracuje. Momentálne prebieha verejné obstarávanie, ktoré však podľa Sólymosa zdržali aktivity špekulantov. „Môžem sa len domnievať, čo je dôvodom ich konania. Budem preto vyvíjať úsilie, aby poslanci do novely zákona o verejnom obstarávaní zahrnuli ustanovenia, ktoré rôznym špekulantom zabránia hatiť proces verejného obstarávania,“ uviedol minister s tým, že na Slovensku máme v súčasnosti otvorené verejné obstarávanie na 18 lokalít s environmentálnymi záťažami, ktoré nie sú ukončené práve pre rôzne nezmyselné námietky.

Ministerstvo chce na sanáciu skládky vo Vrakuni využiť metódu enkapsulácie. Vybuduje podzemnú tesniacu stenu, ktorou sa zdroj znečistenia odizoluje od okolitého prostredia. Zdola bude skládka odizolovaná nepriepustným geologickým podložím a zhora izolačnou vrstvou. Súčasťou sanácie bude čerpanie a čistenie znečistených podzemných vôd v okolí skládky. V súčasnosti taktiež získavajú súhlas dotknutých majiteľov pozemkov, na ktorých sa izolovanie skládky bude uskutočňovať.

Tetrachlóretén je klasifikovaný Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny ako karcinogén skupiny 2A, čo znamená, že je pravdepodobne karcinogénny pre človeka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies