V bratislavskej Starej tržnici prvýkrát v tomto roku Nedeľná Paráda

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 13:53 • 2 min
V bratislavskej Starej tržnici prvýkrát v tomto roku Nedeľná Paráda

BRATISLAVA - Nové módne kusy z recyklovaného oblečenia, veľkonočné zvyky našich východných susedov či kultúra z východu, aj takýto program prinesie prvá tohtoročná Nedeľná Paráda v bratislavskej Starej tržnici.

slovakia

left justify in out

Konať sa bude v nedeľu 29. marca od 11:00 do 17:00. Nedeľná Paráda bude nielen o zábave, ale aj o vážnych veciach. O tých prídu porozprávať členovia charitatívnej organizácie Dobré Srdiečko i ľudia zo slovenskej pobočky českej organizácie Človek v tísni. Agentúru SITA o podujatí informovala Denisa Chylová z občianskeho združenia Aliancia Stará tržnica.


Aktuálnou témou Nedeľnej Parády je EASTern Edition. Venovať sa bude napríklad veľkonočným zvyklostiam našich susedov z Ukrajiny. Spolu s nimi budú môcť návštevníci napríklad nafarbiť kraslice v ukrajinskom štýle, vyrobiť si venčeky zo zvyškov látky či ochutnať ukrajinské veľkonočné dobroty. No nielen o blížiacich sa sviatkoch bude Nedeľná Paráda. Študenti zo Školy úžitkového výtvarníctva Jozefa Vydru a VŠVU zrecyklovali zozbierané, nepotrebné oblečenie . Čo z toho vzniklo si budú môcť návštevníci pozrieť na prehliadke, ktorá sa uskutoční v nedeľu v Starej tržnici medzi 16:00 a 17:00. Predvádzané modely si budú môcť ľudia potom aj vydražiť, výťažok pôjde na pomoc ľuďom v núdzi. Rusínsky folklór priblíži súbor Ruthenia z Bratislavy, ktorý si na nedeľu pripravil tance z obce Šemetkovce (okr. Svidník) a z obce Kamienka (okr. Stará Ľubovňa).Ďalšie rusínske piesne, avšak v jemne jazzových úpravách, zaznejú aj v hudobnom vystúpení tria Miloš Železňák a priatelia.

 

 

Rozhýbať kosti si budú môcť návštevníci spolu s lektormi z cirkusovej školy CirKus-Kus. Bude sa žonglovať, cvičiť či vystrájať, zapojiť sa môžu malí i veľkí návštevníci, pozýva na podujatie Chylová. Na poschodí tržnice bude počas celého víkendu pripravené občianske združenie Myš-lienka s trhom Kreativita&Hobby. Návštevníci si tu môžu zmerať sily v svojej kreativite a zapojiť sa aj do tvorby Zlatého veľkonočného vajca pre Bratislavu. Nielen zábava, ale aj vážne témy zaznejú na prvej tohtoročnej Nedeľnej Paráde. Do Starej tržnice prídu ľudia z charitatívnej organizácie Dobré Srdiečko, ktorá pomáha ľuďom v núdzi na Ukrajine. Do zbierky na zabezpečenie základných potrieb pre týchto ľudí môžu ľudia v nedeľu prispieť do pokladničiek v Starej tržnici. S projektom Živé knihy a výstavou fotografií "Ludze v bidze" prídu do tržnice členovia zo slovenskej pobočky českej neziskovej organizácie Človek v tísni.


Nedeľná Paráda je spojená aj s projektom zberného bodu Paráda! v Starej tržnici. Ľudia tu môžu priniesť svoje nepotrebné veci a dať im tak novú šancu na využitie. Odložené veci si tu totiž môže nájsť iný záujemca, za dobrovoľný príspevok je jeho. Takto vyzbierané peniaze pôjdu do verejnej zbierky Obnovme spolu strechu Starej tržnice, do ktorej sa môžu ľudia zapojiť aj online na www.dobrakrajina.sk. Nedeľné Parády sú súčasťou projektu Nové menšiny v obrazoch, tónoch a naživo, ktorý pripravuje Nadácia Milana Šimečku. Projekt je financovaný Európskou úniou z Európskeho fondu pre integráciu štátnych príslušníkov tretích krajín (Solidarita pri riadení migračných tokov). Nedeľnú Parádu organizujú Aliancia Stará tržnica spolu s festivalom [fjúžn] Nadácie Milana Šimečku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies