V bratislavskej Redute sa prvýkrát predstaví ruský klavirista Lukas Geniušas

NETKY.SK • 25 Január 2017, 16:54 • 2 min
V bratislavskej Redute sa prvýkrát predstaví ruský klavirista Lukas Geniušas

BRATISLAVA - Slovenská filharmónia (SF) pozýva na symfonickú dvojicu koncertov pod taktovkou rodáka zo St. Peterburgu Daniela Raiskina. Na koncertoch 26. a 27. januára sa po prvý raz v bratislavskej Redute predstaví mladý ruský klavirista Lukas Geniušas.

slovakia

left justify in out

"V jeho interpretácii zaznie Koncert pre klavír a orchester G dur Maurica Ravela, dielo plné farieb, ktoré je ukážkou virtuozity interpreta," TASR informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

 

Geniušas sa už v ranom veku stal laureátom viacerých súťaží, držiteľom striebornej medaily z Medzinárodnej klavírnej súťaže F. Chopina (2010), o dva roky neskôr získal German Piano Award vo Frankfurte nad Mohanom.

 

Jedným z posledných víťazstiev je strieborná medaila z XV. ročníka Čajkovského súťaže v Moskve 2015. Mladý interpret druhý rok participuje na filantropickom projekte Looking at the Stars v Toronte, ktorého cieľom je priniesť klasickú hudbu do inštitúcií a organizácií ako väzenia, nemocnice a prístrešky pre bezdomovcov, kde ľudia nemajú možnosť zažívať hudbu naživo a v tradičnom prostredí.

 

 

Na úvod koncertov pod taktovkou Raiskina zaznie v slovenskej premiére dielo súčasného poľského skladateľa Krzysztofa Meyera Musica Festiva, ktoré bolo skomponované a uvedené pri príležitosti 100. výročia Filharmónie Artura Rubinštejna v Lodži. Sólový organový part odohrá slovenský umelec Marek Štrbák. Na záver koncertov je na programe posledné ukončené symfonické dielo Sergeja Rachmaninova Symfonické tance op. 45 (1940). Dielo pôvodne skomponované pre dva klavíry pod názvom Fantastické tance. Pôvodnú verziu uviedol Rachmaninov spolu s Vladimirom Horowitzom na súkromnom večierku v kalifornskom Beverly Hills v auguste 1942. Orchestrálnu verziu skladateľ pripravil pre Filadelfský orchester, ktorý ho v premiére uviedol 3. januára 1941. Koncerty sa začnú o 19.00 hodine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies