V bratislavskej Rači a Modre sú tradičné malokarpatské vinobrania

NETKY.SK • 14 September 2013, 17:22 • 2 min
V bratislavskej Rači a Modre sú tradičné malokarpatské vinobrania

BRATISLAVA/MODRA - Burčiak, mušt, víno a hrozno doplní medovina, med a iné tekuté dobroty.

slovakia

left justify in out

Počas tohto víkendu sa v bratislavskej Rači a Modre konajú tradičné vinobrania. Aj tento rok organizátori pripravili pestrý program pre všetky vekové kategórie.

V Rači návštevníkov oslovia hudobné skupiny rôznych folklórnych i populárnych žánrov. Na svoje si prídu aj deti s ponukou kolotočov, skákadiel i ukážok v zvieracej minifarme v záhrade Obecného domu. Aj tento rok sa uskutoční súťaž o najlepší burčiak či najkrajší strapec hrozna. Neodmysliteľnou súčasťou Račianskeho vinobrania sú stánkové predajne s remeselníckou výrobou i malokarpatskými gurmánskymi špecialitami.

Hlavný program prebieha v amfiteátri v Knižkovej doline a pred Nemeckým kultúrnym domom. Vodiči v Rači musia rátať s dopravnými obmedzeniami. Uzavretá je Rustaveliho ulica v úseku od Detvianskej po Závadskú ul. Cesta je uzatvorená od piatka 08.00 h do nedele (15.9.) 22.00 h. Obchádzkové trasy budú vyznačené dopravným značením, autobusové linky MHD č. 52, 56, 65 a školský spoj č. 14 budú premávať po obchádzkových trasách.

Viechy na Malokarpatskom vinobraní ponúkajú víno z produkcie miestnych vinárov. Burčiak, mušt, víno a hrozno doplní medovina, med a iné tekuté dobroty. Vinobranie ponúkne aj široký sortiment remeselných výrobkov, napríklad na Moyzesovej ulici sa tovarom prezentujú košikári, kožušníci, keramikári, rezbári, šperkári, čipkári a mnohí ďalší remeselníci. Ani v Modre nechýba bohatá ponuka gastronomických špecialít z produkcie približne 300 predajcov nielen zo Slovenska, ale aj z Poľska a Česka.

Súčasťou vinobrania je kultúrny program pre deti i dospelých. Na tribúne vystúpia dychovky, ľudové a detské folklórne súbory, tanečné skupiny. "Milovníkov umenia poteší až 15 otvorených výstav po celom meste. Predstavia sa modranskí autori so svojou miestnou tvorbou, pozrieť si môžu aj olejomaľby, sochy, keramiku, ručné práce, krajinomaľbu vo výstavných historických priestoroch mesta. Otvorené budú i stále expozície Múzea Ľudovíta Štúra priamo v múzeu či v Galérii Ignáca Bizmayera a v Múzeu slovenskej keramickej plastiky," uviedla primátorka Modry Hana Hlubocká. Vyvrcholením podujatia bude nedeľný alegorický sprievod, ktorý návštevníkov prevedie históriou Modry i celého malokarpatského regiónu. Na vozoch budú vinári so sudmi vína, ktoré ponúknu okoloidúcim.

Aj počas Malokarpatského vinobrania v Modre platia dopravné obmedzenia. Uzávera a obchádzka mesta beží od štvrtka (12.9.) od 04.00 h a potrvá do pondelka (16.9) do 12.00 h. Uzatvorené je centrum mesta, ulice Duklianská, Sokolská, Kukučínova, Moyzesova, Štúrova a Dolná. Obchádzkové trasy sú vyznačené. Návštevníci môžu parkovať na Šúrskej ulici, štadióne a Hornej ulici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies