V bratislavskej Inchebe sa stretnú fanúšikovia džezu a funku

NETKY.SK • 2 Jún 2013, 11:01 • 2 min
V bratislavskej Inchebe sa stretnú fanúšikovia džezu a funku

BRATISLAVA - Už v stredu 5. júna sa v bratislavskej Inchebe stretnú fanúšikovia džezu a funku, aby si užili festival Jarné Bratislavské Jazzové Dni 2013. Headlinerom festivalu bude britská džez-funková legenda Incognito, ktorá na čele s Jean-Paulom "Blueyom" Maunickom pôsobí na scéne už od roku 1979.

slovakia

left justify in out

Formácia debutovala albumom Jazz Funk (1981), no prerazila až o desať rokov neskôr druhou štúdiovkou Inside Life (1991). Tá obsahovala cover Always There (feat. Jocelyn Brown) od Ronnieho Lawsa, s ktorým sa Incognito dostali na šieste miesto britského singlového rebríčka. Odvtedy uviedli na trh ďalších dvanásť štúdiových nahrávok, poslednou je vlaňajší album Surreal. Okrem spomenutej skladby Always There by v Bratislave nemali vynechať ani hity ako Don't You Worry 'Bout A Thing alebo Crazy For You (feat. Chyna).

Z USA spolu s kapelou pricestuje hudobníčka Butterscotch, ktorá v roku 2007 zažiarila v speváckej šou America's Got Talent a v súčasnosti pripravuje v spolupráci s poprednými muzikantmi svoj debutový album. Dvadsaťsedemročná speváčka, multiinštrumentalistka a beatboxerka sa už predstavila aj na jednom z najznámejších džezových festivalov na svete - Montreaux Jazz Festival. Zahrala si aj s hudobníkmi ako Chick Corea, Bobby McFerrin, Marcus Miller, George Benson či s formáciou Earth, Wind & Fire. Okrem spomínaných si koncertnú spoluprácu vyskúšala aj s hviezdami ako Wyclef Jean, Will.i.am, Raphael Saadiq alebo Stevie Wonder. Butterscotch, vlastným menom Antoinette Clinton, vyštudovala klasickú hudbu, ale pri tvorbe sa necháva inšpirovať aj džezom, hip-hopom a R&B. Slovenskému publiku by sa mala okrem hry na gitaru či klavír predviesť zrejme aj beatboxom, v ktorom je majsterkou západného pobrežia USA. Trojlístok interpretov doplní Peter Lipa, ktorý po dlhých rokoch vystúpi na pódiu domovského festivalu, a spolu so svojimi fanúšikmi oslávi nielen 70. narodeniny, ale tiež pokrstí knihu Džez náš každodenný daj nám dnes. Hlavnú časť vystúpenia budú tvoriť skladby z jeho najnovšieho albumu 68 (2012), odohrá však aj viacero starších hitov. Na pódiu ho bude sprevádzať kapela v zložení Peter Lipa ml., Michal Šimko, Robo Rist a Michal Žáček. 

Organizátori festivalu sa snažili program prispôsobiť faktu, že sa koná počas pracovného týždňa. "Prvý koncert večera, vystúpenie Petra Lipu, sa začne o 19:00. Po ňom so svojou kapelou zahrá a zaspieva talentovaná Butterscotch a večer ukončí legendárne Incognito. Kapela zahrá od 21:30 jeden a pol hodinové vystúpenie,“ prezradil o programe 6. ročníka Jarných Bratislavských Jazzových Dní Pavel Daněk, organizátor festivalu. Vstupenky na Jarné Bratislavské Jazzové Dni sú v predaji prostredníctvom Ticketportalu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies