V bratislavskej galérii otvorili výstavu Pavla Maňku Letisko

NETKY.SK • 12 Február 2023, 10:30 • 2 min
V bratislavskej galérii otvorili výstavu Pavla Maňku Letisko

Bratislava - Túžbu lietať vyvolá v návštevníkoch výstava Letisko, ktorú vo štvrtok (9. 2.) otvorila bratislavská TOTO! je galéria.

slovakia

left justify in out

Predstavuje tvorbu slovenského výtvarníka Pavla Maňku, ponúka možnosť pozerať sa do jeho zápiskov a skíc, na drobnosti, ktoré ilustroval, na objekty, ktoré vytvoril. "Pavel Maňka tvoril v 50. až 90. rokoch 20. storočia, bol maliarom ďalekých svetov a túžby po lietaní, konštruktivistom a konštruktérom modelov, modernistom, avantgardistom, čo dokonale ovládal tradičné techniky maľby. Vymykal sa ´škatuľkám´, nezapadal. Žil uzavreto, vo svete svojich vízií a predstáv," približuje galéria uzavretého experimentátora a konštruktéra, jedného z priekopníkov abstraktno-geometrickej tendencie na Slovensku. Maňka tvoril v ústraní svojho ateliéru v Bratislave, celý život zasvätil umeniu a vývoju nových tvarov lietadiel. Vizionár, soliterista, filozof, fantasta a podľa kunsthistoričky Nade Kančevovej aj génius. "Presahujúci svoj odbor, ktorý predstihol v mnohom svoju dobu, a preto bol často nepochopený, nepovšimnutý," dodáva kunsthistorička. Výstava v malom priestore galérie tak otvára príbeh umelca a jeho svet a túžby po ďalekých cestách a sústredeného poznávania. Prístupná je do 27. apríla. Pavel Maňka (1929 – 2015) študoval v rokoch 1951 – 1956 na Vysokej škole výtvarných umení v ateliéri prof. Jána Želibského. Bol členom Klubu konkretistov, od roku 1961 sa zúčastnil na viacerých neverejných výstavách abstraktnej tvorby. Ilustroval málo, zachovalo sa vlastne len niekoľko obálok, ilustrácií ku knihám s viac-menej technickým obsahom a maľovanka Letisko. Zostalo však mnoho náčrtníkov, obsahujúcich premýšľanie nadväzujúce na niečie texty. V rokoch 1969 až 1989 sa stiahol do svojho ateliéru na Pohronskej ulici v bratislavskom Novom Meste a verejne tvoril minimálne. Po roku 1991 opäť začal vystavovať na kolektívnych výstavách. Prvú samostatnú mal až v roku 2012 v Galérii Cypriána Majerníka v Bratislave. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies