V bratislavskej galérii je vzácny obraz slavného talianskeho maliara Veroneseho

NETKY.SK • 15 Apríl 2011, 12:27 • 2 min
V bratislavskej galérii je vzácny obraz slavného talianskeho maliara Veroneseho

V bratislavskej galérii je vzácny obraz slavného talianskeho maliara Veroneseho - Kultúra Podľa odborníkov je Portrét muža mimoriadne hodnotný obraz od talianskeho maliara Paola Veroneseho (1528-1588). Toto originálne dielo s rozmermi 140 krát 107 cm zapo

slovakia

left justify in out

img

Podľa odborníkov je Portrét muža mimoriadne hodnotný obraz od talianskeho maliara Paola Veroneseho (1528-1588). Toto originálne dielo s rozmermi 140 krát 107 cm zapožičala Galleria Palatina vo Florencii Galérii mesta Bratislavy (GMB) a v Mirbachovom paláci bude verejnosti sprístupnený do 30. júna.
"O jeho vysokej hodnote svedčí suma 200 zlatých dukátov, za ktorú ho kúpil bohatý Benátčan Leopold de 'Medici v roku 1659, čo bola suma zodpovedajúca v súčasnosti asi miliónu eur," povedala na dnešnej tlačovej konferencii kurátorka z florentskej galérie Anna Bisceglia.
"Obraz je poistený na 15 miliónov eur, čo je 30-ročný rozpočet našej galérie," konštatoval riaditeľ GMB Ivan Jančár. Toto poistené je najvyššie, aké bolo doteraz pre umelecké dielo dovezené na Slovensko.
Riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu Teresa Triscali ocenila, že GMB urobila mimoriadne bezpečnostné opatrenia pre tento obraz. Zároveň vyzdvihla niekoľkoročnú dobrú spoluprácu s GMB i prezradila pripravované ďalšie aktivity. "Táto výstava je prvé podujatie v rámci osláv 150. výročia zjednotenia Talianska," pripomenula Triscali.
Spomínaný obraz patrí medzi najväčšie skvosty talianskeho umenia druhej polovice 16. storočia. Veronese ho namaľoval v období rokov 1560 – 1565. Podľa kurátorky sa portrét stal vzorom pre ďalšie generácie maliarov. Najvýraznejším prvkom obrazu je jeho monumentálnosť. "Dielo má mimoriadne vysokú štylistickú výtvarnú hodnotu. Muž je v elegantnom bohatom oblečení a jeho hlboký pohľad vás sleduje z jednej strany na druhú," dodala Bisceglia.
Veronese sa ešte počas života stal veľmi uznávaným umelcom a vytvoril množstvo hodnotných diel, ktoré sú v najvýznamnejších svetových múzeách a galériách. Napríklad pre kláštor San Giorgio Maggiore namaľoval obraz Svadbu v Káne Galilejskej na plátno asi 500 štvorcových metrov.
Výstava sa koná pod záštitou ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu, ministra kultúry Daniela Krajcera a primátora Bratislavy Milana Ftáčnika.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies