V Bratislave zvolia prezidenta SZĽH: Proti Nemečkovi sa postavil Lintner

NETKY.SK • 24 Jún 2015, 10:10 • 2 min
V Bratislave zvolia prezidenta SZĽH: Proti Nemečkovi sa postavil Lintner

BRATISLAVA - Štvrtkový volebný kongres Slovenského zväzu ľadového hokeja v Bratislave dá odpoveď na otázku, či hokejový prezident bude nový alebo staronový.

slovakia

left justify in out

Proti súčasnému šéfovi SZĽH Igorovi Nemečkovi sa postavil bývalý hokejový reprezentant Richard Lintner a očakáva sa vyrovnaný súboj. Platnosť mandátu súčasného prezidenta vyprší 30. júna 2015.

Nemeček: "Chcem dokončiť prácu na zväze"
Nemeček (53) bol zvolený do pozície prezidenta SZĽH pred štyrmi rokmi, keď nahradil 13 rokov úradujúceho Juraja Širokého. Opätovnú kandidatúru ohlásil v dostatočnom predstihu so zdôvodnením, že nechce opustiť prácu, ktorú potrebuje v slovenskom hokeji dokončiť z pozície prvého jeho muža. "Ide o viacero rozrobených projektov na najbližšie roky vrátane prípravy zákona o športe, ale najmä svetového šampionátu elitnej kategórie mužov v roku 2019, ktorého organizátorom bude Slovensko. Skvelé ohlasy na ten predchádzajúci v roku 2011 nás zaväzujú k tomu, aby sme sa stali opäť najlepším možným hostiteľom," vyhlásil vo viacerých debatách s médiami Nemeček.

Lintner: "Slovenský hokej potrebuje impulz"
Jeho protikandidát Lintner (37) len vo februári tohto roku ukončil bohatú a úspešnú kariéru a s funkcionárskou prácou v hokeji zatiaľ nemá veľa skúseností. V pomerne krátkom čas však dal dokopy pracovnú skupinu, v ktorej nechýbajú viacerí skvelí reprezentanti z nedávneho obdobia (Peter Bondra, Miroslav Šatan, Oto Haščák), ale aj odborníci na viaceré zložky zväzovej práce (Andrej Miklánek, Ján Gajdošík, Peter Žifčák, Rastislav Železník). Lintner ohlásil kandidatúru pomerne neskoro, až po svetovom šampionáte v Ostrave a Prahe. Zároveň predstavil 24-bodový program obnovy a rozvoja slovenského hokeja. Je rozdelený do štyroch hlavných oblastí - mládež, reprezentácia, ligové súťaže a SZĽH. "Sme presvedčení, že program je moderný, uskutočniteľný a jeho zavedením vieme pomôcť slovenskému hokeju k ďalšiemu rozvoju tak, aby sa dostal zo situácie, v ktorej sa momentálne nachádza. Slovenský hokej stráca kredit, lesk, a potrebuje výrazný impulz. My mu ho chceme dať," informoval na viacerých brífingoch Richard Lintner.

Komunikácia áno, ale po voľbách spolu nie
Obaja kandidáti na post šéfa SZĽH spolu normálne komunikujú a sú prístupní aj spoločným debatám. Vzhľadom na výrazné názorové rozdiely v ďalšom smerovaní hokeja na Slovensku si však nevedia predstaviť povolebnú spoluprácu, a to v prípade víťazstva ktoréhokoľvek z nich.


"Po osobnej stránke nemáme problém s Igorom spolu debatovať, ale víziu na rozvoj hokeja máme rozličnú. Preto nepredpokladám z mojej strany úzku spoluprácu, ktorá by mohla vyústiť do vytvorenia spoločného elitného tímu odborníkov v rámci SZĽH. Igorovi funkciu nebudem ponúkať," uviedol Lintner v nedávnej exkluzívnej predvolebnej debate na RTVS. "Vážim si všetkých ľudí v Rišovom tíme, ale nemám v úmysle ponúknuť funkciu na zväze druhej strane v prípade, že ma delegáti kongresu potvrdia vo funkcii prezidenta," zdôraznil Nemeček.


Právo hlasovať na kongrese SZĽH má približne 126 delegátov zo slovenského hokejového hnutia. Na zvolenie je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov. Pred štyrmi rokmi, keď bol Igor Nemeček jediným kandidátom, mu svoj hlas odovzdalo 96 zo 106 delegátov prítomných na kongrese. Hlasovať môžu po traja delegáti z každého extraligového klubu, dvaja z prvoligových klubov, účastníci II. ligy budú mať po jednom hlase a to isté platí aj pre kluby hrajúce ženský hokej na Slovensku. Po jednom delegátovi majú regionálne hokejové zväzy či ďalší riadni členovia SZĽH vrátane zväzu in-line hokeja. Hlasovať môžu aj všetci členovia funkcionárskeho aparátu SZĽH od prezidenta, generálneho sekretára, cez členov výkonného výboru až po zástupcov 17 odborných komisií SZĽH. Štvrtkový kongres má v Hoteli Double Tree by Hilton začiatok o 10.00 h.

Vizitka Igora Nemečka
Narodil sa 28. augusta 1961 v Bratislave
Vyštudoval Fakultu telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 1985 bol metodikom TJ Slovan Bratislava a od roku 1987 pôsobil ako tréner mládeže na SZĽH.


V rokoch 1991 - 1999 trénoval v Rakúsku aj Taliansku a v rokoch 1999 - 2009 bol generálnym sekretárom SZĽH. Následne vykonával funkciu generálneho riaditeľa organizačného výboru majstrovstiev sveta 2011. Od roku 2001 bol členom výkonného výboru Slovenského olympijského výboru a od roku 2004 aj ako viceprezident SOV zodpovedný za zimné športy. V rokoch 2003 - 2008 bol členom juniorskej komisie Medzinárodného zväzu ľadového hokeja (IIHF), od roku 2008 je členom Súťažnej komisie IIHF. V rokoch 2006 a 2010 bol vedúcim výprav slovenských športovcov na ZOH v Turíne a Vancouveri. Bol manažérom slovenskej hokejovej reprezentácie na MS, na svojom konte má 2. miesto z MS v Petrohrade 2000, zlato z MS v Göteborgu 2002 aj 3. miesto z MS v Helsinkách. Jeho záľubami sú lyžovanie a tenis.

Vizitka Richarda Lintnera
Narodil sa 15. novembra 1977 v Trenčíne.
S hokejom začínal v klube Dukla Trenčín. V sezóne 1995/96 debutoval v extralige, keď nastúpil na dva zápasy. V roku 1996 ho draftoval v piatom kole z celkového 119. miesta klub NHL Phoenix Coyotes. Nasledujúce dve sezóny hral v nižších severoamerických súťažiach (AHL a IHL). V sezóne 1999/2000 absolvoval premiéru v NHL, keď za Nashville Predators odohral 33 zápasov. Sezónu 2000/01 začal v Dukle Trenčín, po šiestich zápasoch uzavrel zmluvu so švédskym klubom MoDo Hockey. Pred nasledujúcim ročníkom sa vrátil do NHL, pôsobil v New Yorku Rangers a Pittsburghu Penguins, ako aj vo farmárskej AHL. Neskôr hrával vo Švédsku (Djurgaardens IF, Skelleftea AIK, Färjestads BK, BK Rögle), ale aj vo fínskej Raume či bieloruskom zástupcovi v KHL Diname Minsk.


Za slovenskú reprezentáciu Richard Lintner odohral dovedna 105 zápasov, v ktorých strelil 14 gólov. Naposledy sa v drese s dvojkrížom objavil 1. apríla 2011 v príprave v Lahti s Fínskom (1:3). Slovensko reprezentoval na majstrovstvách sveta 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 a 2010, na zimných olympijských hrách 2002 a Svetovom pohári 2004. V ostatnom čase sa Lintner venoval marketingovým aktivitám v Dukle Trenčín, ako aj spolukomentovaniu a odborným analýzam prenosov počas majstrovstiev sveta v hokeji.

Prezidenti SZĽH v ére samostatnosti:
január 1993 - máj 1997: Ján Mitošinka
máj 1997 - september 1997: Viktor Špakovský
december 1997 - marec 1998: Dušan Pašek (mandát ukončila jeho predčasná smrť)
marec 1998 - jún 1998: Ján Stanovský (poverený vedením SZĽH)
jún 1998 - jún 2011: Juraj Široký
jún 2011 - jún 2015: Igor Nemeček
júl 2015 ???

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona