V Bratislave zmierňujú protipovodňové opatrenia spolu s klesajúcim Dunajom

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 17:36 • 2 min
V Bratislave zmierňujú protipovodňové opatrenia spolu s klesajúcim Dunajom

BRATISLAVA – Hladina Dunaja v Bratislave pomaly klesá, začínajú sa zmierňovať aj prvé opatrenia. Od dnešného dňa chcú sprístupniť prvý úsek Devínskej cesty od Vodárenského múzea po nájazd na Dlhé diely, uvoľnia i pohyb po nábreží v centre mesta. Informoval o tom dnes po zasadnutí krízového štábu bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

slovakia

left justify in out

Hladina Dunaja v centre hlavného mesta dnes popoludní už klesla pod 10 metrov, stále však dosahuje 3. stupeň povodňovej aktivity. Mimoriadny stav preto v Bratislave trvá i naďalej. „Ešte sme nepreskočili, stále máme 3. stupeň povodňovej aktivity. Hladina Dunaja je stále vysoká a dúfame, že bude klesať, hrozby tu však stále sú,“ zhodnotil situáciu na Dunaji primátor Ftáčnik.

S poklesom hladiny Dunaja sa začínajú zmierňovať opatrenia na nábreží Dunaja v Starom Meste, kde bol počas stúpajúcej hladiny rieky páskami obmedzený pohyb. Od sobotného rána zmiznú pásky z tých miest na nábreží, kde sú betónové zábrany. Ako dodal Ftáčnik, strážiť ďalej budú už iba mobilné hradenia. Od sobotného rána bude opäť sprístupnený aj Starý most. Vodohospodári tiež plánujú cez víkend postupne skladať mobilné hradenia na petržalskej strane Dunaja. „Voda už je v takej výške, že nehrozí presakovanie do obývaných priestorov,“ vysvetlil Ftáčnik. Podľa výšky Dunaja potom budú so skladaním mobilných hradení pokračovať aj od Šafárikovho námestia po Riverpark. Do svojich záhrad sa od soboty dostanú i záhradkári vo Vlčom hrdle.

Uzavretá naďalej ostáva petržalská hrádza. Cyklistov, ktorí nebudú rešpektovať pokyny na hrádzi, čakajú sankcie, upozornil šéf krízového štábu Bratislavy Ľubomír Andrassy. Uzavretá ostáva aj Devínska cesta v úseku od nájazdu na Dlhé diely smerom do Devína. Tú mesto uvažuje sprístupniť v prípade ďalšieho poklesu Dunaja. Ako však uviedol Ftáčnik, najprv cestu treba vyčistiť od padnutých stromov a naplavenín. Následne ju skontrolujú odborníci, či sa pri jej podmáčaní nepoškodilo lôžko. „Keď bude cesta čistá a bezpečná, môžeme ju sprístupniť,“ vysvetlil Ftáčnik. Zo smeru od Devínskej Novej Vsi ostáva cesta tiež uzavretá, podľa primátora ju zrejme otvoria ešte neskôr ako prístup od Karlovej Vsi. Morava totiž klesá pomaly a na mieste stále odčerpávajú vodu. Vodu naďalej odčerpávajú aj v karloveskej lodenici, kde voda presakuje popod vybudovanú hrádzu.

Šéf krízového štábu Andrassy tiež majiteľom domov so zatopenými pivnicami odporúča, aby s komplexným odčerpávaním vody ešte počkali, kým poklesne hladina Dunaja. „Ak by došlo k rýchlemu odčerpaniu vody zo zatopených pivníc, tak sa môže narušiť statika domu,“ vysvetlil.

Vedenie Bratislavy sa už začalo zaoberať aj možným premnožením komárov. „Podpísal som list, ktorý pripravili ľudia z krízového štábu pre ministra životného prostredia, v ktorom ho žiadam o vyhlásenie mimoriadnej situácie z hľadiska zákona o povodniach,“ vysvetlil kroky mesta Ftáčnik. Ako dodal, ak príde pre povodne k zvýšenému výskytu komárov, zodpovednosť za postreky preberá z hľadiska financovania i výkonu štát, povolené je v takejto situácii postrekovať i v inak chránenom území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies