V Bratislave zasadala exekutíva Európskych olympijských výborov

NETKY.SK • 23 September 2016, 18:21 • 2 min
V Bratislave zasadala exekutíva Európskych olympijských výborov

BRATISLAVA - Piatkové zasadnutie exekutívy Európskych olympijských výborov (EOV) v Bratislave potvrdilo ako dejisko XIII. zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF 2017 turecký Erzurum.

slovakia

left justify in out

Dosť dlho sa na Slovensku hovorilo o napätí v Turecku, v ktorom panuje zložitá vnútropolitická situácia po nedávnom pokuse o prevrat, nemožno zabudnúť ani na nedávne bombové útoky na letiskách v Istanbule i v Ankare. Viaceré národné olympijské výbory Európy predbežne avizovali, že ich účasť na podujatí je neistá, pretože veľa rodičov má obavy poslať svoje deti do tejto krajiny.

 

"Zimný EYOF 2017 sa uskutoční podľa plánu v Erzurume a v stanovenom termíne. V dejisku podujatia nie sú žiadne otvorené bezpečnostné otázky, situácia je tam pokojná. Od tureckej vlády a ďalších príslušných orgánov sme dostali záruky, že bezpečnosť účastníkov bude na najvyššej možnej úrovni. Rozumieme obavám rodičov mladých športovcov z Európy, ale ubezpečujem ich, že bezpečnostné riziko v Erzurume bude minimálne. Podľa našich informácií príprava v dejisku podujatia prebieha veľmi dobre, miestnym organizátorom pomáhajú aj viacerí skúsení z Ankary. Našim tureckým priateľom dôverujeme, že zorganizujú výborný zimný EYOF,“ povedal zastupujúci prezident EOV Janez Kocijančič zo Slovinska.


Jednou z tém bratislavského rokovania EOV bola aj diskusia o budúcnosti Európskych hier, ktorých premiéru hostilo v roku 2015 azerbajdžanské Baku. Toto podujatie na rok 2019 pôvodne vlani pridelili Holandsku, ale to sa pre nesúhlas viacerých miest práva usporiadať EH 2019 vzdalo. "Sme si istí, že II. európske hry sa uskutočnia v druhej polovici júna 2019 a verím, že budú úspešné. Ešte je však predčasné hovoriť o konkrétnom kandidátovi. Rokujeme s dvoma potenciálnymi záujemcami a zároveň diskutujeme s európskymi športovými federáciami o programe podujatia. Verím, že sa nám rokovania podarí úspešne dotiahnuť. Výsledok možno bude známy už na valnom zhromaždení EOV, ktoré sa uskutoční v poslednej októbrovej dekáde v Minsku. Pokiaľ sa nám rokovania nepodarí finalizovať dovtedy, tak vzhľadom na skutočnosť, že rozhodnutie o pridelení Európskych hier musí schváliť valné zhromaždenie, neskôr by sme na tento účel zvolali jeho mimoriadne zasadnutie,“ pokračoval Janez Kocijančič. V Bratislave prebehla debata aj o zmenách v prezentácii EOV, ktorá bude mať nové logo a celkovo nový branding.


Európske olympijské výbory sú momentálne bez riadne zvoleného prezidenta. Dlhoročný prezident EOV, člen exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a zároveň šéf Írskeho olympijského výboru Patrick Hickey totiž čelí obvineniu v kauze nelegálneho predaja olympijských vstupeniek. MOV mu síce verejne vyjadril podporu, ale Patrick Hickey sa v dôsledku kauzy vzdal všetkých svojich olympijských funkcií. "Veríme, že pán Hickey je nevinný a maximálne ho podporujeme,“ dodal Kocijančič.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies