V Bratislave začali spevňovať svah nad Devínskou cestou

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 15:16 • 2 min
V Bratislave začali spevňovať svah nad Devínskou cestou

BRATISLAVA - Hlavné mesto SR Bratislava začalo s prácami na spevňovaní svahu nad Devínskou cestou.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala Iveta Kešeľaková z oddelenia komunikácie bratislavského magistrátu, termín ukončenia prác na svahu podľa technického riešenia a harmonogramu prác stanovili na jún tohto roka. Sanácia svahu bude stáť približne 101 000 eur, 95 percent nákladov pokryje dotácia z Environmentálneho fondu, päť percent zaplatí hlavné mesto.


Kešeľaková ďalej pripomenula, že geologické práce na sanácii svahu zahŕňajú identifikáciu podzemných inžinierskych vedení, odstránenie fólie a provizórneho dreveného premostenia pre chodcov s oplotením. Patrí sem aj výkop pre železobetónový základ, vybetónovanie podkladovej vrstvy, vybudovanie zemných kotiev, výkopové práce a betónovanie na priečnych základových stenách, vybetónovanie nosnej opornej časti múru a rímsy. Následne osadia zábradlia a zvodidlá.


Svah nad Devínskou cestou sa zosunul začiatkom septembra 2014 po intenzívnych dažďoch. Podľa geologického prieskumu, ktorý si dalo hlavné mesto vypracovať, však malo na zosunutie svahu vplyv aj rozšírenie pôvodného chodníka na ulici Nad Sihoťou na cestu. Pri rozširovaní chodníka nad Devínskou cestou totiž podľa posudku nepoužili vhodný materiál.

 

Stabilite nepomohli ani inžinierske siete, ktoré sú pod cestou Nad Sihoťou uložené. V minulosti sa totiž práve pre ne podľa posudku rozrušil pôvodný podklad cesty a narušila sa stabilita. Pri prívalových dažďoch voda postupne vnikala do trhlín cesty, vsakovala do zeminy, až sa narušil okraj komunikácie.

 

"Komunikácia Nad Sihoťou bola využívaná aj na prejazd ťažkých nákladných áut, na ktoré komunikácia nebola konštruovaná a svojimi statickými a dynamickými účinkami takéto zaťaženie narúšalo podložie vozovky," priblížila v minulosti výsledky z prieskumu hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.


Situáciu so svahom riešilo ešte bývalé vedenie mesta, ktoré si nechalo vypracovať geologický i statický posudok. Z nich vyplynulo niekoľko alternatív sanovania svahu. "Ako najschodnejšia prichádza do úvahy alternatíva, že postavíme pylóny, spevníme svah a zastavíme prevádzku na ceste na ulici Nad Sihoťou, ktorá sa čiastočne zosunula," vysvetľoval vtedajší primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Radnica vtedy náklady vyčíslila na približne 200-tisíc eur. Súčasné vedenie náklady skresalo o polovicu a na spevňovanie svahu získalo dotáciu z Environmentálneho fondu.


Svah nad Devínskou cestou pred spevňovanín pred dažďom zatiaľ chránila nepremokavá fólia. Na svahu pár mesiacov po zosuve vyrúbali aj suché stromy, ktoré sa nakláňali nad cestou a hrozilo, že by mohli spadnúť. Ostali z nich iba korene, tie totiž svah prirodzene spevňujú. V úseku, kde sa zosunul svah, boli aj dopravné obmedzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies