V Bratislave vystúpi hviezdny Chris Botti, Sting je mu ako veľký brat

NETKY.SK • 20 Október 2015, 10:13 • 2 min
V Bratislave vystúpi hviezdny Chris Botti, Sting je mu ako veľký brat

BRATISLAVA - Slovenská metropola si už o dva dni zapíše do zoznamu meno ďalšieho umelca svetového mena, vo štvrtok 22. októbra sa v bratislavskej Incheba Expo Aréne na koncerte predstaví Chris Botti a jeho orchester.

slovakia

left justify in out

Rodák z amerického Portlandu (12. októbra 1962) urobil prvé muzikantské kroky pod dohľadom mamy – učiteľky klavíra. Na trúbke začal hrať v deviatich rokoch, v 17 ho vybrali do All American High School Jazz Band. V roku 1985 sa usadil v New Yorku, odvtedy vystupoval s takými hviezdami ako Aretha Franklin, Natalie Cole, Bette Midler, Joni Mitchell, Sting, Barbra Streisand, Tony Bennett, Lady Gaga či Andrea Bocelli. Vo februári 1995 vydal debutový sólový album First Wish, dnes ich má na svojom konte desať, za ten najnovší Impressions z apríla 2012 získal cenu Grammy.

 

 

-Nebolo ťažké začať hrať v deviatich rokoch na trúbku, keď deti v tom veku obyčajne začínajú pri klavíri alebo s husličkami a k tomu vaša mama vyučovala klavír. Prečo ste si vybrali práve trúbku?-

 

Možno preto, že moja mama bola učiteľka klavíra, možno preto, že som nechcel, možno som si myslel, že chcem hrať na niečom inom, než na čom ma učila. Začal som hrať na klavíri v šiestich rokoch a potom ma to akosi nudilo. Myslel som si, že trúbka ma krásny zvuk a páčila sa mi tá jedinečnosť, ktorá sa dá na nej dosiahnuť - je veľmi osobná, veľmi prepojená s hlasom a myslím si, že to je to, čo so mnou rezonovalo. A žiadnemu deväťročnému to nejde na trúbke veľmi dobre, trvá to veľmi dlhý čas, až za roky trénovania sa dá na nej rozvinúť zručnosť.

 

 

-Hudbu ste študovali. Štúdium ste však náhle prerušili a išli na turné s Frankom Sinatrom. Aké to bolo byť na pódiu po boku takej hviezdy, ako bol Frank Sinatra?-

 

Prerušil som štúdium uprostred štvrtého ročníka, ostávalo mi asi šesť mesiacov do konca. Jedného dňa som odišiel zo školy a odletel som do Los Angeles a na druhý deň som sedel na skúške so Sinatrovou kapelou. Bola to veľmi zvláštna a zároveň úžasná príležitosť, vidieť, ako pracoval. Bolo to v roku 1984. Sinatra mal stále svoj hlas a svoju pamäť, bola to neuveriteľná skúsenosť. Bolo to ohromné pre môj životopis a dostalo ma to do sveta hudby.

 

 

-Počas svojej úspešnej kariéry ste účinkovali s desiatkami významných umelcov. S ktorými to bolo najlepšie?-

 

Najbližšie mám k Stingovi. On je môj veľký brat, je to môj najlepší priateľ. Máme k sebe blízko, čo sa týka hudby, aj života. Zo všetkých umelcov, s ktorými som pracoval a veľmi si ich vážim, on je človek, ktorému vďačím za svoju celú kariéru.

 

 

-Na svojom konte máte desať štúdiových albumov. Za najnovší Impressions ste získali cenu Grammy. Aký to bol pocit preberať najprestížnejšie ocenenie aké hudobná scéna pozná?-

 

Pre mňa je v hudbe najprestížnejšie ocenenie schopnosť predávať a hrať koncerty po svete. Je to iné ako v herectve; s hercom to je tak, že keď dostanete Cenu Akadémie, postavíte sa pred vašich kolegov a prednesiete reč na Cenách Akadémie a každý vás vidí v celonárodnej alebo medzinárodnej televízii. Ale keď ste hudobník, môžete vyhrať Cenu Grammy a na ďalší deň vám nič nezostane. Nemusí to znamenať, že si ľudia kúpia lístok na váš koncert. Je veľa slávnych hudobníkov, ktorí nedokážu predať lístok. Myslím si, že skutočné, ozajstné ocenenie je, keď máte fanúšikov po svete, ktorí prídu na vašu šou a uznajú, že prinášate dobrú hudbu. Na cestách som nonstop už 12 rokov. Myslím si, že je to oveľa dôležitejšie, oveľa osobnejšie pre mňa než dostať ocenenie.

 

 

-Čo odkážete slovenským poslucháčom a divákom? Čo ponúknete, aké skladby zahráte na vašom koncerte v Bratislave?-

 

Moje koncerty sú iné než moje albumy - sú úplne, ale úplne iné - keď už, tak sú ako moje DVD "Live in Boston". Cestujeme s dvoma extra spevákmi, s huslistom a celou kapelou. Je to kapela zložená zo samých hviezd, zložená z tých najlepších hudobníkov na svete, a to je to, čo vyšvihlo moju kariéru za posledných 12 rokov. Platne majú navodiť poslucháčom romantickú náladu alebo čokoľvek. Keď sa hrá šou, tak chcete, aby publikum cítilo tú techniku, tú iskru, ten štýl a bavilo sa... Je to niečo ako jazda na horskej dráhe, na rozdiel od toho, čo je na platni. Dúfam, že všetci prídu a uvidia skvelý koncert. Uvidia skvelých hudobníkov, ktorých nemôžu vidieť inde. Toto sú najlepší z tých najlepších hudobníkov na svete a som šťastný, že sú všetci v mojej kapele.

 

 

-Stihnete si prezrieť Bratislavu a stráviť pár hodín aj mimo koncertného pódia?-

 

Bol som tam už párkrát. Keď som bol na turné so Stingom, mal som viac času, keď sme navštívili Bratislavu. Tento raz prídeme doobeda, večer bude koncert a potom vyrážame do Poľska. Dúfam, že sa nájde troška času, aby som si vyšiel na malú prechádzku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies