V Bratislave vystavujú diamant v hodnote 16 miliónov dolárov

NETKY.SK • 18 November 2014, 13:45 • 2 min
V Bratislave vystavujú diamant v hodnote 16 miliónov dolárov

BRATISLAVA - Od dnes až do 28. novembra si môže verejnosť v Bratislave pozrieť 64-karátový diamant v hodnote 16 miliónov amerických dolárov (v prepočte približne 12,8 milióna eur).

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol riaditeľ spoločnosti Diamonds International Corporation (DIC) Alexander Nagy, tento vzácny kameň, ktorý váži iba asi 13 gramov, je výnimočný predovšetkým výbrusom a farbou. „Je to dokonalý výtvor prírody,“ vyjadril sa.

 

Tento i ďalšie diamanty sú súčasťou výstavy, ktorá sa koná v showroome DIC na Krasovského ulici. Pre verejnosť je otvorená vždy od 10:30 do 19:00. Návštevníci a návštevníčky si na nej môžu pozrieť diamanty osadené v šperkoch, ale aj voľné diamanty v rôznych veľkostiach, farebných odtieňoch a brusoch. Výstava prináša aj niekoľko luxusných diamantových setov, diamantové hodinky, originálne prstene, kolekciu šperkov Blanky Matragi, zlaté vajce vykladané 680 diamantmi či korunku, ktorú v roku 2010 nasadili na hlavu víťazke súťaže Miss Slovensko Maríne Georgievovej. 

 

Výstava je putovná. Spomínaná spoločnosť ju odštartovala pred dvoma týždňami v Prahe, kde ju otvorili Miss Universe Gabriela Isler a Miss USA Nia Sanchez. „Na výstave je možné vidieť viac ako 200 kusov voľných diamantov, ktorých hodnota presahuje 5,5 milióna amerických dolárov (4,4 milióna eur). S unikátnym 64-karátovým diamantom presahuje ich cena 21,5 miliónov amerických dolárov (17,21 miliónov eur). Ide však len o hodnotu voľných diamantov bez ceny luxusných diamantových šperkov a diamantových hodín,“ uviedol predseda predstavenstva DIC Luboš Říha. 

 

Zaujímavé sú však podľa organizátorov aj diamanty s hmotnosťou od jedného do desiatich karátov či farebné drahé kamene, napríklad diamant intenzívnej žltej farby, ktorý vyťažili vlani v Afrike. Jeho hodnota je 400-tisíc amerických dolárov (zhruba 320-tisíc eur). Premiéru na výstave má aj diamant Heptagon. Unikátny je aj smaragd, ktorý je zasadený do prsteňa z bieleho zlata.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies