V Bratislave vykonali jedinečnú operáciu: Nahradili poškodenú kosť vlastným kostným transplantátom

NETKY.SK • 22 Február 2016, 14:19 • 2 min
V Bratislave vykonali jedinečnú operáciu: Nahradili poškodenú kosť vlastným kostným transplantátom

BRATISLAVA - V bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) vykonali po prvý raz operáciu, počas ktorej pacientke nahradili poškodenú kosť v predlaktí vlastným kostným transplantátom z predkolenia.

slovakia

left justify in out

"Aj v tomto prípade sa nám potvrdilo, že keď sa spoja špičkoví odborníci nielen z našej nemocnice, ale aj externých pracovísk, lebo to je filozofia, ktorou sa chceme uberať, dosahujeme špičkové výsledky. Doslova takéto pomenovanie si zaslúži najnovší výkon, ktorým lekári zachránili pacientke ruku," povedal Ladislav Kužela, riaditeľ DFNsP Bratislava a poďakoval za spoluprácu Klinike plastickej chirurgie LF UK a UNB a zvlášť Drahomírovi Palenčárovi, ktorý bol súčasťou operačného tímu.


"Pacientka mala obrovskobunkový nádor na ľavom predlaktí a zápästí. Podarilo sa nám ho vybrať celý až do zdravého tkaniva a vybratú kosť sme nahradili jej vlastnou kosťou. Využili sme na to ihlicu z protiľahlej strany predkolenia, konkrétne časť ihlice pod hlavičkou spolu s cievnou stopkou, ktorá vyživovala ihlicu a našili sme ju v spolupráci s MUDr. Drahomírom Palenčárom, PhD., na radiálnu artériu a vénu," objasnil zákrok Milan Kokavec, prednosta Ortopedickej kliniky LF UK a DFNsP Bratislava.


Na operácii, ktorá trvala viac ako osem hodín, sa zúčastnilo osem lekárov. Pri zákroku použili citlivý očný mikroskop, pod ktorým chirurg tri hodiny zošíval cievy a špeciálne dlahy z titánu. "Ja som mal na starosti odber poškodeného orgánu, ďalší kolegovia súčasne odoberali kostný transplantát z nohy pacientky aj s cievnou stopkou v potrebnej dĺžke. Následne sme pripojili transplantát k pôvodnej vretennej kosti na ruke, urobili znehybnenie zápästia dlahou a cievny mikrochirurg spojil cievy a žily. Súčasná medicína sa uberá tým smerom, že každý špecialista robí svoju prácu," uviedol Kokavec.


Kosť transplantovaná z predkolenia je tak perfektne cievne vyživovaná. "Ak by nebola, nezhojila by sa dobre a mohli by vznikať pakĺby. Vaskularizovaný transplantát prispel k výbornému zhojeniu aj na strane, kde sa pripája k vretennej kosti, aj v mieste, kde sa pripája k zápästným kostičkám," vyjadril sa Milan Kokavec a dodal, že chýbajúca kosť z predkolenia nijako neobmedzí funkciu nohy. "Je to kostička, ktorá nemá žiadnu funkciu v tej časti, z ktorej sme ju odobrali. Zobrali sme len časť ihlice, hlavičku sme nechali na predkolení a táto časť chýbať nebude. Ak by sme ju vybrali napríklad dole od členka, tam by chýbala a členok by bol nestabilný," vysvetlil.


Keďže nádor zasahoval aj medzi záprstné kostičky, ruka bude mať obmedzenú funkciu v zápästí. "Tým pádom funkcia v zápästí bude obmedzená, ale úchopová funkcia v oblasti záprstných kostičiek a článkov prstov je veľmi dobrá," prezradil Kokavec.


Išlo v poradí o tretiu operáciu, pri ktorej lekári DFNsP Bratislava použili u pacientov vlastnú vaskularizovanú fibulu, ale zároveň o prvý zákrok týkajúci sa pacientky s nádorovým ochorením kostí. V predchádzajúcich prípadoch lekári týmto spôsobom liečili pacientov s vrodenou pseudoartrózou predkolenia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona