V Bratislave včera otvorili výstavu Elvis žije!

NETKY.SK • 29 Júl 2011, 08:09 • 2 min
V Bratislave včera  otvorili výstavu Elvis žije!

V Bratislave včera otvorili výstavu Elvis žije!

slovakia

left justify in out

img

Elvis žije! je názov putovnej výstavy predmetov Elvisa Presleyho z Memphisu, ktorú dnes na poludnie otvorili v bratislavskom nákupnom Polus City Center. Unikátnu zbierku predmetov kráľa rock and rollu prezentuje skoro stovka kostýmov, šperkov, platní, súčasťou sú informačné panely, ktoré mapujú jeho rušný život až po pohreb 18. augusta 1977.
      Pozornosť púta predovšetkým posledný Elvisov automobil Cadillac, ktorý používal v rokoch 1974 - 1977. Cadillac „Fleetwood“, ktorý je 2,08 metra široký a šesť metrov dlhý, má dnes hodnotu 1,1 milióna eur. Medzi exponátmi výstavy je aj gauč a stojanová lampa z obývačky jeho sídla Graceland z obdobia 60. rokov. Návštevníkov zaujme aj Elvisova gitara značky Hagström, na ktorej hral v roku 1968 v televíznych šou.
      Počas svojej speváckej kariéry vystriedal stovky kostýmov a doplnkov, medzi nimi modrobielu bundu z filmu Speedway (1968), v ktorom hral Elvis úspešného jazdca a jeho ženskou partnerkou vo filme bola speváčka Nancy Sinatrová. Červeno-čierny kostým mal oblečený v auguste 1970 v zábavnom programe That's The Way It Is, uvádzanom v Las Vegas, biely šperkami zdobený kostým, ktorý dostal meno King Of Spades, používal na turné v roku 1974.
      Medzi vystavenými platňami je aj posledná LP platňa Moody Blue, ktorú za svojho života Elvis nahral, vydaná bola 24. júna 1977, výlisok z modrého vinylu, v tejto originálnej modrej farbe bolo vydaných iba 250.000 výliskov. Pozornosť si zaslúži aj šelaková štandardná platňa ešte na 78 otáčok z augusta 1955, na ktorej je nahraná pieseň I Forgot To Remember To Forget ešte v memphiskom štúdiu Sun Records.  
      „Elvis Presley je ikonou americkej kultúry 20. storočia, reprezentuje talent, úspech, energiu. V Amerike ho miluje každý, spojil viaceré hudobné smery a vytvoril nový americký štýl hudby,“ povedal na otvorení výstavy Chris Scharf, kultúrny atašé amerického veľvyslanectva v Bratislave.
      „Elvis Presley je jednoznačne najväčšia ikona v rámci moderného šoubiznisu, vlastne prvá celosvetová ikona. Zaujala ma možnosť doviezť túto výstavu na Slovensko, predstavuje predmety, ktoré používal počas svojho života. Nebol iba celebritou, tým že bol celosvetovo známy, ale celebritou sa stal preto, že bol výnimočný spevák, to by som rád zdôraznil,“ povedal pre TASR Raymond Kaňa, ktorý na Slovensko výstavu doviezol, a dodal: „Je tu skoro stovka predmetov, minimálne 80 originálov, ktoré viac alebo menej súvisia s jeho životom, ktoré priamo používal, alebo sa priamo týkali jeho práce.“
      Elvisova cesta k mikrofónu a ku sláve sa začala v auguste 1953, keď prišiel do štúdia Memphis Recording Service, aby za štyri doláre nahral na platňu skladbu My Happiness. Tú venoval matke k narodeninám. Už pri prvej návšteve zaujal majiteľa Sama Phillipsa a v tomto štúdiu nahral aj svoju prvú pieseň That's All Right Mama. Tú začala hrať memphiská rozhlasová stanica WHBQ. Za pár dní pri rozhovore sa celý Memphis dozvedel, že tento nový rhythm & bluesový spevák je miestny 19-ročný mladík a k tomu beloch. V priebehu mesiaca sa z prvej Elvisovej platne v Memphise a okolí predalo 17.000 kusov, čo bolo na regionálne pomery veľmi veľa. Pri prvom Elvisovom vystúpení bola pódiom korba nákladného auta na Lamar Avenue v Memphise. Nasledovali prvé vystúpenia v televízii, koncerty na Floride, v Texase. Jeho manažérom sa stáva plukovník Parker. V apríli 1956 viedol Elvis Presley prvýkrát americký rebríček so skladbou Heartbreak Hotel, predaj platní prevýšil náklad milión kusov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies