V Bratislave uviedli v premiére českú komédiu Miluji tě modře

NETKY.SK • 27 Január 2017, 09:51 • 2 min
V Bratislave uviedli v premiére českú komédiu Miluji tě modře

BRATISLAVA - V jednom z bratislavských kín uviedli vo štvrtok večer v premiére českú romantickú komédiu Miluji tě modře režiséra Miloslava Šmídmajera.

slovakia

left justify in out

Pod prvotným scenárom filmu je podpísaný maliar, scenárista a režisér Jaroslav Papoušek, ktorý sa však jeho sfilmovania nedožil. Zomrel totiž v roku 1995. „O scenári Jaroslava Papouška viem od roku 1993. Film mal pôvodne režírovať Mirek Ondříček, ale v čase okolo roku 1993 dostával atraktívne ponuky z USA, takže vtedy sa film nerealizoval. Po Papouškovej smrti mi to však nedalo a začal som hľadať autora, ktorý by scenár dokázal v jeho poetike upraviť. Nakoniec sa ho ujal spisovateľ Pavel Brycz. Zároveň, vďaka tomu, že som sa tomu scenáru sám veľmi dlho venoval, prišiel logicky nápad, aby som film režíroval. Keďže som cítil k pánovi Papouškovi úctu, bola to pre mňa česť a zároveň výzva. Moje posledné filmy boli komédie. Zrazu predo mnou stál obyčajný príbeh s výrazným výtvarným spracovaním,“ povedal režisér Miloslav Šmídmajer, ktorý sa podľa vlastných slov v snímke doslova vyhral s detailmi. „Snažili sme sa, aby nielen interiéry boli nápadité. Je tam skutočne mnoho drobných vecí, ktoré vyzerajú podľa mňa veľmi pekne. Zároveň sme počas nakrúcania pracovali s dielami uznávaných autorov, takže keď ten film uvidí aj odborník, povie si, že nie že sa na niečo hráme, ale že skutočne za tým niečo je,“ uviedol.

 


V komédii, ktorú nakrúcali v Prahe a v Olomouci, sa v hlavných úlohách predstavili Václav Jílek a Denisa Nesvačilová. Po ich boku vo filme účinkujú aj Rostislav Novák ml., Taťjana Medvecká, Vladimír Kratina, Hana Vagnerová, Marek Vašut, Miroslav Táborský a ďalší.


Snímka rozpráva príbeh mladého talentovaného maliara Dávida, ktorému sa nedarí usporiadať si život podľa vlastných predstáv. Žije pod jednou strechou s matkou posadnutou jogou, otca má záletníka a bohéma, ktorý ho neustále zásobuje osvedčenými radami, ako dobývať ženy, pričom David na tú svoju vysnívanú stále len čaká. Osud mu navyše čerstvo nadelí výpoveď z práce v galérii a nedarí sa mu ani výtvarný projekt, ktorý rozbehol s otcom. Zrazu však nastane zlom. Vo výklade jedného z luxusných klenotníctiev zbadá pôvabnú aranžérku Terezu, ktorá ho okamžite zaujme svojou tajomnosťou a nevyspytateľnosťou. Dávidov staromládenecký svet je zrazu hore nohami. Mladý maliar sa zamiluje a všemožne sa snaží získať srdce svojej vyvolenej. Nie je to však jednoduché - Tereza má totiž priateľa, artistu Igora, ktorý vo svojej žiarlivosti nechápe, že láska sa nedá udržať ostrím noža. „Je to taký jednoduchý príbeh. Keby som ho niekomu rozprával, tak si asi dotyčný povie, že to už videl stokrát, ale to, čo je na tom iné, je práve to výtvarno, hudba a čo mne osobne veľmi imponuje, že Papoušek vedel výborne viesť dialógy,“ poznamenal Šmídmajer, podľa ktorého však museli počas nakrúcania spolu s ďalšími tvorcami čeliť viacerým úskaliam.


„Keď Papoušek napísal scenár, ešte napríklad neboli mobily, s ktorými dnes vyriešite množstvo vecí. Terezin priateľ bol zároveň v pôvodnom scenári Rus, ktorý mal brata, a ten šiel v rôznych divných veciach, bolo z toho cítiť mafiu a to zas dostávalo ten film pocitovo niekam úplne inam. To sme nechceli, takže sme jeho postavu napokon upravili, urobili sme z neho artistu, také veľké dieťa, ktoré nikdy nedozrie,“ priblížil režisér. S výsledkom je však Šmídmajer spokojný. Každý si podľa neho vo filme nájde to svoje. „Sú tam výtvarné veci, sú tam akrobacie, moderný cirkus, nahé modelky... Ja si myslím, že ten film je iný ako filmy, na ktoré sú ľudia zvyknutí a že snáď má šancu dievčatá a ženy naladiť romanticky a ak muži odídu z kina s tým, že skúsia byť na svoje ženy o trošku nežnejší, tak sme uspeli,“ uzavrel.


O hudbu pre snímku sa postarala česká skladateľka a speváčka Markéta Irglová, ktorá v roku 2008 získala spolu s Glenom Hansardom Oscara za pieseň Falling Slowly z filmu Once (2007). Popri jej skladbách v snímke znie aj pieseň No Right / No Wrong speváka a skladateľa Michaela Foreta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona