V Bratislave uviedli do života druhé vydanie Best of Slovak Film

NETKY.SK • 27 November 2018, 21:01 • 2 min
V Bratislave uviedli do života druhé vydanie Best of Slovak Film

BRATISLAVA - V bratislavskom Kine Lumiére prezentovali v utorok druhé vydanie reprezentatívnej obrazovej publikácie Best of Slovak Film.

slovakia

left justify in out

Autorom knihy v anglickom jazyku je britský filmový publicista, kritik a historik Peter Hames. "Reprezentuje výber 35 slovenských filmov, ktoré vznikli v období rokov 1921 až 1991 a sú licencované Slovenským filmovým ústavom (SFÚ).

Predstavuje to najdôležitejšie, čo v slovenskej kinematografii vzniklo," priblížila publikáciu v pôsobivom vizuálnom prevedení tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

 

Druhé vydanie knihy bohatej na fotografický materiál vychádza pri príležitosti 55. výročia vzniku SFÚ, prvýkrát vyšla v roku 2013.

 

"Zaznamenala veľký úspech na zahraničných fórach, stala sa zaujímavým a dôležitým produktom na prezentáciu našej kinematografie v zahraničí," povedala Nôtová ku kolekcii, ktorú otvára snímka Jánošík (1921) Jaroslava Siakeľa a končí sa filmom Neha (1991) Martina Šulíka.

 

Filmy v publikácii sú radené chronologicky podľa roku výroby, ku každému filmu sú pripojené odborný text, ocenenia filmu, citáty z tlače a ďalšie informácie, sprevádzané bohatou fotodokumentáciou filmových záberov. Na úvodnú časť knihy nadväzujú profily 20 slovenských režisérov, ktorých filmy sa v publikácii nachádzajú.

 

Autorom jednotlivých textov je Hames, ktorý sa špecializuje na východoeurópsku a česko-slovenskú kinematografiu. Na túto tému vydal už niekoľko kníh. O české a slovenské filmy sa podľa vlastných slov začal zaujímať koncom 60. a začiatkom 70. rokov v čase československej novej vlny.

 

"Bol som presvedčený, že toto hnutie je trvalejšie a rôznorodejšie ako podobné prúdy v západnej Európe, francúzsku novú vlnu nevynímajúc. Naskytla sa mi príležitosť napísať na túto tému knihu, čo vyústilo do môjho neutíchajúceho záujmu o túto kinematografiu," povedal pri príležitosti prvého vydania publikácie pred piatimi rokmi.

 

Hames považuje za najzaujímavejšie obdobie z dejín slovenskej kinematografie 60. roky. "Obzvlášť pozoruhodné boli diela Hanáka, Jakubiska a Havettu, hoci im politická situácia neumožňovala taký medzinárodný dosah, aký by si zasluhovali. Pri spätnom pohľade na celú dekádu sa však aj v dielach Uhra, Barabáša a Solana odráža podnetný rozmach, ktorý s týmto obdobím súvisel – nehovoriac o Kadárovej práci na Barrandove," uviedol.

 

Druhé vydanie Best of Slovak Film 1921 – 1991 predstavili počas seminára Audiovizuálne dedičstvo: výskum, reštaurovanie, distribúcia, programovanie hneď po skončení sa prednášky Mehelliho Modiho, riaditeľa britského vydavateľstva Second Run, ktorý sa stal krstným otcom publikácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies