V Bratislave sa zišli bývalí šéfovia tajných služieb

NETKY.SK • 6 December 2016, 18:39 • 2 min
V Bratislave sa zišli bývalí šéfovia tajných služieb

BRATISLAVA - Bývalí spravodajskí dôstojníci, šéfovia tajných služieb a bezpečnostní experti sa stretli dnes v Bratislave na sympóziu. Zorganizovala ho Asociácia bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) v spolupráci s Fakultou práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Išlo o X. medzinárodné sympózium, tentoraz na tému Spravodajské služby v zmenenom operačnom prostredí – aktuálne úlohy a problémy spravodajských služieb.

slovakia

left justify in out

"V minulosti spravodajská komunita, teda tajné služby, žili takpovediac izolované od spoločnosti, to znamená, že ľudia v podstate nevedeli, čo sa tam deje a pokiaľ niečo vedeli, tak to bolo iba z popkultúry, to znamená z filmov, z televízie. Ale tieto fóra majú priblížiť činnosť spravodajských služieb v tej podobe, aká je reálna, aj keď, samozrejme, neumožňuje tak nazrieť do spravodajskej kuchyne. Na druhej strane, majú pomôcť samotným spravodajcom, aby niektoré témy, ktoré považujú za tak akútne, že mala by o nich vedieť verejnosť, tak majú o týchto témach verejne diskutovať, to je hlavné poslanie týchto sympózií," uviedol dnes pre TASR predseda ABSD Igor Cibula.

 

Bývalí riaditelia spravodajských služieb a bezpečnostní experti, ktorí aktívne participovali na tomto podujatí už v minulých rokoch, vystúpili dnes so svojimi referátmi. Napríklad Karel Randák z Českej republiky na tému Príčiny zmien operačného prostredia spravodajských služieb, Anthony Monckton z Británie na tému Kritika britskej bezpečnostnej stratégie 2015, predseda ABSD Cibula s referátom Ženy v štruktúrach spravodajských služieb.

 

Na sympóziu vystúpil aj prvý viceprezident Policajného zboru Jaroslav Málik na tému Reflexia zmeneného operačného prostredia v spravodajskej činnosti polície. Reflektoval bezpečnostné riziká súvisiace s migračnou vlnou vrátane nelegálnych prechodov slovensko-ukrajinskej hranice, čo si od polície vyžaduje aj opatrenia spravodajského charakteru.

 

ABSD vznikla pred desiatimi rokmi, podobne ako občianske združenia tohto typu v iných demokratických štátoch vyvíja verejné aktivity na podporu správne fungujúceho a zákonného spravodajského systému Slovenskej republiky.

 

"Inšpirovala nás americká Association of Former Intelligence Officers, založená v roku 1975. Podľa jej príkladu členmi ABSD nie sú iba bývalí spravodajskí dôstojníci, ale aj ľudia z iných profesií, ktorých zaujíma činnosť spravodajských služieb, história špionáže a chcú hlbšie preniknúť do tajomstiev spravodajskej komunity. Za našu najvýznamnejšiu aktivitu možno považovať medzinárodné sympóziá, ktoré organizujeme v spolupráci s Fakultou práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave," uviedol dávnejšie pre TASR Cibula.

 

Od začiatku vzniku ABSD komunikuje s predstaviteľmi parlamentných výborov na kontrolu činnosti spravodajských služieb a podieľala sa aj na príprave legislatívnych noriem, ktoré upravujú činnosť spravodajských služieb.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies