V Bratislave sa začali Jahodové dni, hitom môže byť cisársky trhanec

NETKY.SK • 28 Jún 2012, 13:09 • 2 min
V Bratislave sa začali Jahodové dni, hitom môže byť cisársky trhanec

V Bratislave sa začali Jahodové dni, hitom môže byť cisársky trhanec - Zaujímavosti Na Primaciálnom námestí v Bratislave sa začali dnes Jahodové dni. Po kulinárskom špargľovom projekte z mája si tam milovníci dobrého jedla a najmä ovocia môžu teraz pochut

slovakia

left justify in out

img

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Primaciálnom námestí v Bratislave sa začali dnes Jahodové dni. Po kulinárskom špargľovom projekte z mája si tam milovníci dobrého jedla a najmä ovocia môžu teraz pochutnať na delikatesách a nápojoch z jahôd. Obľúbené a zdravé ovocie dáva Bratislavčanom a návštevníkom mesta príležitosť dopriať si napríklad divinový guláš, jahodové gule či cisársky trhanec s jahodami.

      Na návštevníkov kulinárskeho festivalu čakajú aj jahodové zákusky, rôzne jahodové kokteily či jahodový shake. "Pripravujeme hlavne zmrzlinu vyrobenú pomocou tekutého dusíka. Dávame tam čerstvé jahody aj upravené, trošku povarené s cukrom, aby to malo lepšiu chuť," povedal pre TASR Róbert Šaradin z cateringovej spoločnosti Sharkam. "Ten tekutý dusík to robí v momente, je to veľmi rýchle. Tá zmrzlina sa nekazí, ale je to na rýchle použitie, samozrejme," dodal na margo pochúťky z molekulárnej kuchyne konateľ firmy, s ktorou bratislavská samospráva organizuje podujatie pre gurmánov.
      Podľa Šaradina bude najväčším hitom trojdňových Jahodových dní cisársky trhanec. "To si hocikto doma nerobí, málokto to aj pozná a je to také tradičné jedlo a veľmi zaujímavé."
      Letnú kulinársku sezónu na Primaciálnom námestí ozvláštňuje svojim dielami aj Tomáš Vida, majster sveta v fruitcarvingu (dekoračné vyrezávanie do ovocia). Ako uviedol pre TASR, carvingu sa venuje už deväť rokov. "Toto umenie pochádza z Thajska, majú to tam ako národnú záležitosť. Už malé deti sa tam učia vyrezávať na školách," prezradil mladý Bratislavčan, ktorý púta pozornosť svojimi kreáciami. Pôsobivé dekorácie dokáže vytvoriť z asi každej zeleniny a ovocia, jahody nie sú výnimkou. "Každý sa pýta, že či sa dá z jahody vyrezávať. Dá sa, dajú sa robiť rôzne ruže do jahôd, dokonca sám dekorujem rôzne trojposchodové torty na svadby, kde sa používajú práve tieto jahodové ruže," dodal s úsmevom carvinista. Ako Tomáš vytvára svoje umenie, môžu návštevníci Jahodových dní pozorovať počas freestyle šou. Live prípravu jedál a nápojov z jahôd si gurmáni môžu užiť každý deň do 20.00 hodiny. S jahodovými špecialitami sa rozlúčia v sobotu 30. júna večer.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies