V Bratislave sa začal medzinárodný knižný veľtrh Bibliotéka 2015

NETKY.SK • 5 November 2015, 11:32 • 2 min
V Bratislave sa začal medzinárodný knižný veľtrh Bibliotéka 2015

BRATISLAVA – Knižný veľtrh Bibliotéka, ktorého 23. ročník sa začal dnes dopoludnia v bratislavskej Inchebe, je na Slovensku sviatkom pre tých, ktorí sa podieľajú na tvorbe knižných diel a pre tých, ktorí majú knihy radi a kupujú ich.

slovakia

left justify in out

Stretávajú sa tu vydavatelia, spisovatelia, ilustrátori, editori, prekladatelia, tlačiari, distribútori a samozrejme čitatelia. Na ploche 10.000 m2 sa návštevníkom až do nedele 8. novembra predstaví celkom 211 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Dánska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Ruska a Srbska.

 

Na Bibliotéke sa tradične predstavia stálice slovenskej literárnej scény i nové mená, medzi nimi Michal Havran s knihou Eseje, Jozef Karika s novinkou Čierna hra, Kristína Farkašová s knižkou Som sama, Jozef Banáš s dielom Dementi. Správa o stave republiky, Magda Vášáryová s knižnou novinkou Terapia kultúrou, Juraj Červenák s najnovšou detektívkou z prostredia stredovekej Bratislavy Ohnivé znamenie. Novinkou jesene je kniha dvojice autorov Mariána Jaslovského a Petra Lipu Džezáky či kniha Unesené, čo je skutočný príbeh troch unesených slovenských detí a novinára Dávida Púchovského, ktorý ich našiel v zahraničí.

 

Bibliotéka ponúka tiež niekoľko exkluzívnych knižných titulov. Medzi ne patrí aj najdrahšia kniha The Rolling Stones z pera Reuela Goldena. Autorizovaná ilustrovaná história kapely predstavuje jej štyroch členov Micka, Keitha, Charlieho a Ronnieho v kontinuálnej 50-ročnej kariére. Na viac ako 500 stranách ponúka mnoho doteraz nepublikovaných fotografií. Predslov napísal americký exprezident Billl Clinton a každý výtlačok je podpísaný všetkými štyrmi členmi kapely.

 

Jednými z najväčších hviezd 23. Ročníka Bibliotéky sú Cilla a Rolf Börjlindovci, švédska autorská dvojica, ktorú určite poznajú najmä milovníci severskej krimi literatúry. V súčasnosti patria medzi najúspešnejších a najskúsenejších švédskych spisovateľov, na Bibliotéke predstavia knižnú novinku Temný úsvit. S oboma spisovateľmi sa návštevníci veľthu budú môcť stretnúť v piatok 6. novembra od 17. hodiny v Literárnej kaviarni Panta Rhei.

 

Deťom sa Bibliotéka bude venovať počas celého priebehu až na dvoch pódiách a v detskom kútiku Play Atelier, rovnako v rozprávkovej dielni Mama, tata, čítajte s nami. Dospelým je venované pódium Čítame s chuťou, kde sa predstavia aj autori kuchárskych kníh. Svoje kulinárske schopnosti predvedie autorka viacerých kuchárskych knižiek Lucia Súkeníková, Laci Hornáček z TV Paprika či Pavlína Berzsiová, autorka nepečených dobrôt.

V rámci Bibliotéky budú vyhlásené výsledky 13. ročníka najprestížnejšej poviedkovej súťaže v žánri sci-fi/fantasy/horor Cena Fantázie. Súčasťou veľtrhu budú aj viac ako štyri desiatky sprievodných podujatí.

 

„Musím povedať, že už hodinu pred otvorením sme mali prvých návštevníkov, ktorí sa pýtali na veci, a deti, ktoré si listovali v knižkách. Vyzerá to dobre, pre nás je to také potvrdenie toho, že čo robíme, má zmysel. Verím, že keď sa budeme v nedeľu rozchádzať, tak si to stále budeme myslieť,“ povedal pre TASR pri otvorení veľtrhu riaditeľ vydavateľstva Slovart Juraj Heger.

 

„Ponúkame desiatku noviniek, ktoré k nám do vydavateľstva prišli v posledných dňoch. Tento rok máme v počte predaných knižiek nárast o 20 percent, podľa toho mám pocit, že ľudia viac čítajú knihy. My robíme hlavne pôvodnú slovenskú literatúru, trend záujmu je pozitívny,“ dodal šéf vydavateľstva Marenčin PT Albert Marenčin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies