V Bratislave sa za tri mesiace predalo v novostavbách 802 bytov

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 11:03 • 2 min
V Bratislave sa za tri mesiace predalo v novostavbách 802 bytov

BRATISLAVA - Objem poskytnutých úverov na nehnuteľnosti dosiahol v 2. štvrťroku 2014 rekordné čísla. Úrokové sadzby klesli na historické minimá a od apríla do júna boli najvýhodnejšie podmienky na získanie úveru pre mladých.

slovakia

left justify in out

Aj tieto faktory spôsobili, že počas 2. kvartálu sa na bratislavskom trhu novostavieb predalo 802 bytov, čo je najvyšší predaj od konca roka 2008. Na začiatku júla sa v ponuke novostavieb v hlavnom meste nachádzalo 3032 voľných nových bytových jednotiek. V porovnaní s aprílom ide o 2,3-% nárast.

 

Na vývoji realitného trhu novostavieb v Bratislave za posledných 30 mesiacov možno sledovať niekoľko tendencií, ktoré poukazujú na jeho stabilizáciu a signalizujú oživenie. V prvom rade priemerná cena voľných bytov sa stabilizuje na úrovni 1825 eur za štvorcový meter bez DPH. Znakom stabilizácie je aj zmenšovanie rozdielu medzi priemernou cenou voľných bytov a cenou bytov predávaných na trhu. Tretím pilierom stabilizácie je objem ponuky voľných bytov, ktorý sa ustálil na úrovni medzi 3000 až 3300. Základným znakom oživovania trhu je rast predaja. To, že trh rastie, dáva najavo aj návrat k predajom z papiera (t. j. predaj bytov, ktoré ešte neexistujú, no sú v štádiu plánovania respektíve počiatočnej výstavby).

 

Takmer 32 % všetkých predajov nových bytov sa realizovalo v druhom bratislavskom obvode. Predaj v tomto okrese, podobne ako tomu bolo v 1. štvrťroku, ťahal segment prestavieb – Ružinovská 1, Miletičova 5 a Prima Park. Približne 30 % z celkových predajov pripadalo na Petržalku, a to aj vďaka spusteniu predaja ďalšej etapy projektu Slnečnice. 

 

Z hľadiska štruktúry bytov podľa izbovosti významne vzrástol predaj jednoizbových bytov – 65 % oproti 1. kvartálu. Dôvodom boli spomínané prestavby. O viac ako 51 % však vzrástol aj predaj štvorizbových bytov. Najvýznamnejší podiel na predajoch ale stále zostáva dvojizbovým bytom – 34 %. 

 

"Oživenie trhu je zjavné – v medziročnom porovnaní rastie predaj už šiesty kvartál po sebe - a taktiež sa zvýšil prílev nových projektov na trh. Tento rast je charakterizovaný tým, že dopyt akceptuje najmä cenovo dostupnú ponuku, a preto netlačí cenu bytov vyššie. Predpokladám však, že ak budú zachované súčasné hodnoty dopytu, tak v horizonte roka a pol dôjde k miernemu nárastu priemernej ceny štvorcového metra – niekde k úrovni 1900 eur bez DPH,“ konštatoval hlavný analytik Bencont Investments Matúš Jančura. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona