V Bratislave sa už začala zimná údržba

NETKY.SK • 10 November 2016, 15:02 • 2 min
V Bratislave sa už začala zimná údržba

BRATISLAVA - Hlavné mesto je v prípade potreby pripravené na vyhlásenie zimnej pohotovosti. Skonštatoval dnes primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na kontrolnej návšteve v priestoroch dodávateľskej spoločnosti A.R.K. technické služby. Počas tejto zimnej sezóny bude v pohotovosti nasadených 43 sypačov, 11 multikár, jedna snehová fréza a 86 ručných pracovníkov. Mesto v spolupráci s dodávateľom chce aj tento rok sprostredkovávať informácie o posypoch a výjazdoch posypovej techniky online.

slovakia

left justify in out

"Už minulý týždeň zasadal Operačný štáb zimnej služby Bratislavy a dohodli sme sa na viacerých opatreniach, ktoré budeme počas zimnej pohotovosti realizovať s cieľom zabezpečiť čo najlepšiu zjazdnosť našich ciest, keď príde mráz a sneh," uviedol Nesrovnal. Primátor napríklad nariadil, aby sa aj tento rok pokračovalo v preventívnom posype, ktorý sa minulú zimnú sezónu podľa jeho slov ukázal ako veľmi účinný. "Taktiež chcem pokračovať v online zverejňovaní pohybu sypačov či informovaní o jednotlivých výjazdoch posypovej techniky na webovej stránke mesta," podotkol primátor.

 

Aj v tejto sezóne budú počas nepriaznivého počasia rozmiestnené sypače pred ohláseným snežením na jednotlivé kritické rajóny, čo má umožniť rýchlejšie zásahy techniky priamo v mestských lokalitách. "Pokračovať sa bude aj s preventívnym posypom krízových miest, vďaka ktorému sa roztopia námraza a prvé milimetre napadnutého snehu. Prvý likvidačný posyp bol použitý na nájazdoch na mosty už v noci z utorka na stredu (9. novembra) a ďalší dnes ráno," priblížilo mesto.

 

Preventívny posyp sa používa najmä v kopcovitých rajónoch alebo rajónoch, na ktorých v prípade väčšieho spádu snehu alebo námrazy vznikajú kritické situácie, ako nájazdy na mosty a lokality Koliba, Kramáre či Dlhé Diely. Na sypačoch sú umiestnené GPS monitorovacie zariadenia, vďaka ktorým bude možné aj počas tejto zimnej pohotovosti mesta vidieť, kde sa práve nachádzajú. Mapa vozidiel bude dostupná na webovej stránke mesta, na ktorej môžu občania vidieť maketu, rýchlosť a druh vozidla. Dispečeri majú podľa mesta pravidelne denne kontrolovať spoločensky významné a frekventované komunikácie podľa zoznamu schváleného počas posledných sezón.

 

"Komunikujeme aj s mestskými časťami a našimi mestskými organizáciami, aby sme vedeli naše aktivity koordinovať," povedal Nesrovnal s tým, že len vďaka spoločnej súčinnosti bude možné zvládnuť prípadné krízové situácie. Ako podotkol, aj v tomto roku po dohode s dodávateľskou spoločnosťou sa pristúpilo k zavedeniu noviniek v zimnej údržbe. "Ide napríklad o novú koncepciu čistenia verejných priestorov v prípade "suchej zimy", aby mesto bolo čistejšie ako po minulé roky. Mesto bude mať stanovený harmonogram upratovacích prác podľa mestských častí," priblížil. Zároveň sa samospráva dohodla aj na efektívnejšom využití pracovníkov počas zimnej údržby, kedy v prípade priaznivého počasia bude možné odvolať pohotovosť ručných pracovníkov, ktorí budú čistiť mesto tak ako v lete, ale s nižším cyklom.

 

Zimná pohotovosť sa obvykle oficiálne začína 15. novembra, vždy podľa začiatku platnosti operačného plánu zimnej údržby, ktorý predkladá bratislavský magistrát. Jej skutočný začiatok však závisí od počasia. Do času vyhlásenia zimnej pohotovosti bude mesto s dodávateľom fungovať v režime čiastočnej zimnej pohotovosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona