V Bratislave sa uskutoční Festival čínskych filmov

NETKY.SK • 15 November 2016, 18:33 • 2 min
V Bratislave sa uskutoční Festival čínskych filmov

BRATISLAVA - V Bratislave sa uskutoční v dňoch od 21. do 24. novembra Festival čínskych filmov. Podujatie, ktoré sa bude konať v priestoroch Kina Lumiere, ponúkne prehliadku siedmich celovečerných snímok. Festival tak slovenským divákom predstaví filmovú kolekciu, ktorá reprezentuje súčasnú čínsku kinematografiu.

slovakia

left justify in out

Filmy vznikli v období ostatných štyroch rokov a žánrovo ide o komédie, drámy i historické snímky. Vstup na všetky projekcie bude zdarma, pričom voľné lístky budú k dispozícii v Kine Lumiere hodinu pred premietaním.


Podujatie slávnostne otvorí film Choďte preč, pán Nádor! (2015) režiséra Hana Yana, ktorého predlohou sa stal čínsky zábavný komiks karikaturistky Xiong Don s autobiografickými motívmi. Komediálne ladený je aj film o vdove po sedemdesiatke Opäť 20 (2015), ktorý je remake divácky úspešnej kórejskej komédie z roku 2014. Postaral sa oň filmár Leste Chen.


Prehliadka ponúkne aj filmy s historickým námetom. Opičí kráľ: Návrat hrdinu (2015) hovorí podľa známej legendy o neohrozenom a spravodlivom bojovníkovi, ktorého slovenskí diváci poznajú vďaka televíznemu seriálu Opičí kráľ (1986 - 2000). V snímke Tiana Xiaa Penga sa po päťstoročnom uväznení hlboko v horách vracia na slobodu a mení sa na veľkého hrdinu. Historická dráma Phurbu a Tenzin (2014) od Dongyua Fua je príbehom dvoch kamarátov z detstva, z ktorých politické a vojnové udalosti spravili v dospelosti vzhľadom na odlišné rodinné zázemie protivníkov.


Problémami mladých ľudí sa zaoberajú dve snímky, ktoré predstavia na festivale. Americký sen v Číne (2013) režiséra Petera Chana sa odohráva v 80. rokoch minulého storočia a zameriava sa na troch ambicióznych mladíkov, ktorí sa stretávajú na prestížnej univerzite v Pekingu, kde sa rozhodnú odísť do USA a zbohatnúť. Film Mládež (2013) od Jiea Liua zas prináša príbeh lásky 16-ročného chlapca, ktorý musí opakovať ročník, čím dostane šancu prežiť strednú školu odznova podľa vlastných predstáv. Na záver prehliadky premietnu snímku Tigria hora (2014) z obdobia občianskej vojny v roku 1946. Film o čínskej armáde a jej boji proti banditom pod vedením nebezpečného Jastraba nakrútil režisér Hark Tsui.


Festival čínskych filmov je súčasťou Plánu kultúrnych stykov Ministerstva kultúry Slovenskej republiky pre rok 2016, organizačne ho zastrešujú Slovenský filmový ústav (SFÚ) z poverenia ministerstva a Veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky v Slovenskej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies