V Bratislave sa uskutoční 4. ročník Tatra Summitu, bude sa venovať migrácii aj Energetickej únii

NETKY.SK • 26 Október 2015, 12:25 • 2 min
V Bratislave sa uskutoční 4. ročník Tatra Summitu, bude sa venovať migrácii aj Energetickej únii

BRATISLAVA - Energetická únia, inovácie, investičné príležitosti, ale aj aktuálna migračná kríza budú hlavnými témami 4. ročníka medzinárodnej konferencie Tatra Summit, ktorá sa uskutoční 4. až 6. novembra v Bratislave. Kľúčovým motívom ekonomickej verzie bezpečnostnej konferencie Globsec, ktorú organizuje Centrum pre európske záležitosti ako súčasť Stredoeurópskej strategickej rady, bude budúcoročné predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie.

slovakia

left justify in out

"Európa dnes čelí rôznym krízam na mnohých frontoch, či je to migračná kríza, ekonomika, bezpečnosť. Nevyhneme sa tiež otázkam, ako je britské referendum o Európskej únii. Všetky tieto otázky budú mať zásadný vplyv na budúcnosť európskej integrácie. Práve debata v strednej Európe môže prispieť ku generovaniu novej vízie a nových myšlienok," uviedol výkonný riaditeľ Stredoeurópskej strategickej rady Róbert Vass na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Konferencia sa koná pod záštitou slovenských ministerstiev zahraničných vecí, hospodárstva a financií. Rezort hospodárstva sa podľa jeho šéfa Vazila Hudáka zameria na oblasť energetiky, inovácií a investícií. O Energetickej únii, ale aj plynovode Nord Stream 2 či energetickej efektívnosti príde diskutovať aj viceprezident Európskej komisie Maroš Šefčovič. Investíciám sa bude venovať najmä investičné fórum. "Tam sa zameriame jednak na otázky investícií a stratégie pre podporu investícií, hlavne prepojenie verejných a súkromných financií pre podporu investovania," opísal Hudák. S tým súvisí budúce fungovanie Európskeho fondu pre strategické investície a projektov Slovenského investičného holdingu.

 

Predmetom diskusií bude tiež podpora inovácií predovšetkým cez podporu startupov. Minister avizoval, že v rámci Tatra Summitu prvýkrát zasadne medzinárodná poradná rada zložená z ľudí zo Silicon Valley, Japonska či Izraela a zaoberať sa bude tým, ako naštartovať túto oblasť na Slovensku. Súčasťou konferencie má byť aj debata o tom, ako vniesť inovácie do tradičných oblastí priemyslu. Zo zahraničnopolitických tém bude popri príprave slovenského predsedníctva v EÚ dominovať migračná kríza a jej ekonomický rozmer z pohľadu náporu na ekonomiku členských štátov. Dôvody ohlasovaného britského referenda o zotrvaní v únii by mal priblížiť minister Veľkej Británie pre EÚ David Lidington.

 

"Chceme urobiť akúsi retrospektívu po roku od nástupu nových inštitúcií. Po voľbách do Európskeho parlamentu minulý rok sme zo strany inštitúcií počuli veľké vyhlásenia o tom, akým oblastiam sa bude Európa venovať," doplnil štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok. Na konferencii vystúpi aj prezident SR Andrej Kiska, minister financií Peter Kažimír, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, prezident Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem či prezident Európskej investičnej banky Werner Hoyer.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies