V Bratislave sa prekresľuje realitná mapa, vzniká nová biznisová zóna

NETKY.SK • 20 September 2016, 13:24 • 2 min
V Bratislave sa prekresľuje realitná mapa, vzniká nová biznisová zóna

BRATISLAVA – Bratislava zažíva boom v oblasti realitného biznisu na poli kancelárskych budov. Dokazuje to aj nová výstavba administratívnych centier, ktorá prekresľuje dnešné hranice tzv. centrálnej biznis zóny. Poukázala na to realitno-poradenská spoločnosť CBRE Slovensko, podľa ktorej rozširovanie oblasti s najväčšou plochou kancelárskych priestorov v centrálnej časti hlavného mesta odzrkadľuje rast trhu a lepšie ekonomické podmienky.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli zástupcovia firmy na dnešnom stretnutí s novinármi, kancelárske budovy sa budú stavať dovtedy, kým bude populácia rásť. Každý rok totiž vychádzajú z vysokých škôl desaťtisíce študentov, ktorí potrebujú prácu. Vznikajú preto nové pracovné miesta, firmy sa rozširujú a hľadajú nové priestory.

 

„Po niekoľkých rokoch, keď bol relatívny útlm, znova sú dobré správy na trhu, znova sa zobúdza výstavba, firmy začínajú expandovať. Sú to väčšinou medzinárodné firmy, napriek tomu je to pozitívna správa pre mladých ľudí,“ zhodnotil generálny riaditeľ spoločnosti Tomáš Hegedűš.

 

Dodal, že zároveň stále existuje veľké množstvo nevyhovujúcich priestorov, v ktorých sídli napríklad štátna správa. „Skôr či neskôr, odhadujeme, že v najbližších piatich rokoch, sa budú musieť presťahovať, lebo nebudú schopní prilákať talenty a mladých ľudí. Tieto budovy sa budú prebudovávať na byty, internáty alebo sa budú búrať a bude sa tam stavať niečo iné,“ predpovedá Hegedűš.

 

Najlukratívnejšími miestami pre kancelárie v Bratislave sú podľa CBRE dve časti mesta – samotné historické centrum, do ktorého dnes patria Carlton, Park One, Astoria, Zuckermandel a v budúcnosti aj Vydrica, a potom zóna, ktorá je označovaná ako centrálna biznis zóna. Tvoria ju najmä budovy Apollo Business Centra, BBC a Forum BC.

 

Tie sa rozšíria o už existujúci development CBC, Twin City a Tower 115, ako aj o budúcu výstavbu v podobe Panorama Business II & III a Triangle (od JTRE), projekty Čulenova (Penta), Twin City Tower a okolie autobusovej stanice Mlynské Nivy (HB Reavis) či projekt Cvernovky (YIT). V oblasti ohraničenej nábrežím a ulicami Košická, Dostojevského radom, Páričkovou a Dulovým námestím sú plánované aj ďalšie administratívne projekty.

Pôvodná celková plocha centrálnej biznis zóny v Bratislave predstavovala podľa poradenskej firmy pred niekoľkými rokmi približne 80 hektárov, po novom to bude až 160 hektárov. Za veľkým nárastom dopytu po nových priestoroch vidí priaznivú ekonomickú situáciu na globálnom aj slovenskom trhu.

 

Väčšina kancelárií v centre mesta je už pritom obsadená, priestory sa zapĺňajú ešte pred dokončením výstavby. „Nájmy stúpajú. Je tu taký pretlak firiem, ktoré zháňajú nové priestory, že neobsadenosť je na rekordnej hranici okolo 7 % a bude stále klesať. Keď tu bol pred pár rokmi trh nájomcov, tak teraz je to trh developerov,“ konštatoval vedúci oddelenia prenájmu kancelárskych priestorov spoločnosti Oliver Galata.

 

Vyčíslil, že v pôvodnej centrálnej biznis zóne dosahuje priemerné nájomné asi 12,50 eura za m2, v rozšírenej zóne v oblasti Mlynských Nív je to zhruba 13,50 eura. Smerom k historickému centru ceny ešte rastú, najvyššie dosiahnuteľné nájomné sa tam pohybuje okolo 16 až 17 eur za m2.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies