V Bratislave sa obnovuje Propeler, v pilotnom režimu bude premávať cez víkend

NETKY.SK • 22 August 2014, 13:37 • 2 min
V Bratislave sa obnovuje Propeler, v pilotnom režimu bude premávať cez víkend

BRATISLAVA – Propeler sa vracia na Dunaj. Už dnes o 16.00 h po prvýkrát prepraví v opätovnej prevádzke verejnosť medzi staromestským a petržalským brehom.

slovakia

left justify in out

Nový Propeler bude premávať počas víkendu v hodinových intervaloch, v piatok medzi 16.00 h a 19.00 h, počas soboty a nedele od 11.00 h do 19.00 h. Pre prevádzku sa budú využívať dve plavidlá spoločnosti Slovenská plavba a prístavy, lodná osobná doprava (SPaP-LOD).

 

"Hlavným plavidlom je osobná loď Prešov s kapacitou 220 osôb, v prípade potreby bude nasadené loď Martin s kapacitou 160 osôb," uviedol riaditeľ SPaP-LOD Marek Považan. Rýchlosť lode je 10 km/h proti prúdu a po prúde 20 km/h. V starom Meste bude zastávka pri pontóne 52, na petržalskej strane na mieste bývalej zastávky Propeleru a loď zastaví aj pri River Parku. Do dvoch týždňov by mala byť zriadená aj zastávka pri blízkom nákupnom centre na nábreží. Celá plavba bude trvať približne hodinu. Lístok pre dospelú osobu bude stáť dve eurá, pre deti euro. Zakúpiť si ich možno v pokladni osobného prístavu, priamo na lodi, alebo prostredníctvom internetu SPaP-LOD

 

Starostka Starého Mesta Táňa Rosová pripomenula, že Propeler je zatiaľ pilotným projektom a opätovná prevádzka má otestovať, či o takýto druh dopravy bude v Bratislave záujem a či je projekt udržateľný do budúcnosti. „Mohla by to byť alternatíva nielen voči dynamickej doprave, ale aj vzrastajúcim nárokom na parkovanie, máme napríklad záujem na tom, aby lístok na Propeler umožňoval využiť predĺžené bezplatné parkovanie v obchodnom centre na petržalskej strane Dunaja," uviedla Rosová.

 

Dodala, že ak sa preukáže efektivita projektu, verí, že Propeler sa môže stať aj súčasťou integrovanej dopravy v Bratislave. To si vie predstaviť aj Bronislav Weigl z Dopravného podniku Bratislava. "Samozrejme je to otázka budúcnosti, najprv sa musí ukázať udržateľnosť tohto projektu," povedal Weigl.

 

Propeler prestal na Dunaji premávať v roku 2003. História Propeleru siaha do 19. storočia. Podnikateľ Heinrich Hörnes začal v roku 1891 prevádzkovať tri lode, ktoré kyvadlovým spôsobom premávali medzi dunajskými brehmi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies