V Bratislave sa konala zádušná omša za obete tragédie v Devínskej N.Vsi

NETKY.SK • 2 September 2010, 11:26 • 2 min
V Bratislave sa konala zádušná omša za obete tragédie v Devínskej N.Vsi

V Bratislave sa konala zádušná omša za obete tragédie v Devínskej N.Vsi

slovakia

left justify in out

img

Zádušnú svätú omšu za obete pondelňajšej streľby v bratislavskej Devínskej Novej Vsi slúžil dnes v Katedrále sv. Martina bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský. Spolu s ním koncelebrovali vojenský ordinár biskup František Rábek, generálny vikár Bratislavskej arcidiecézy, generálny vikár Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie a kňazi arcidiecézy.
Bratislavský arcibiskup v kázni konštatoval, že, žiaľ, už aj v našej krajine sa stala tragédia, keď človek so zbraňou v ruke zabil a zranil viacerých ľudí. "Nech už pohnútky vraha boli akékoľvek, ide o mimoriadne ťažký zločin, ktorý nás všetkých zneisťuje," povedal. Tragická udalosť z 30. augusta vyvoláva zároveň otázky, či ide o ojedinelý jav, alebo či ide o niečo hlbšie a vážnejšie v našej spoločnosti. Zdôraznil, že úcta ku každému ľudskému životu a každému človeku, k životu od počiatku až po prirodzenú smrť je tou najvyššou hodnotou, ktorú treba chrániť. Násilná smrť v dôsledku činu iného človeka spôsobuje veľkú bolesť aj beznádej. Spomenul aj "smrť zaživa", resp. "zomieranie ľudí zaživa" v dôsledku drog. Toto všetko ťaží ľudí ako balvan. Mons. Zvolenský preto vyzval všetkých prosiť o silu zhora od Boha, ktorý jediný môže dať všetkým nádej.
"Posledný augustový pondelok roku 2010 je pre nás varovaním, že ak sa neobrátime k Bohu, neprijmeme jeho zákon lásky a jeho prikázania, hrozí nám nebezpečenstvo ďalších útokov." Arcibiskup súčasne pozval aj k modlitbám za tých, čo vedú našu krajinu, aby mali silu riešiť vzniknutú situáciu.
Na svätej omši sa zúčastnila predsedníčka vlády SR Iveta Radičová a členovia jej kabinetu, medzi nimi minister vnútra Daniel Lipšic, minister obrany Ľubomír Galko, minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ján Figeľ, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál a ďalší. Prítomní boli aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, starosta Mestskej časti Bratislava - Devínska Nová Ves Vladimír Mráz a členovia vedenia tejto mestskej časti, ako aj ďalší hostia.
Arcibiskup Zvolenský ocenil skutočnosť, že jeho pozvanie k modlitbám na dnešnej svätej omši prijali predstavitelia verejného života na čele s premiérkou a členmi jej vlády, predstavitelia samosprávy, mesta a mestskej časti Devínska Nová Ves, ako aj prítomnosť viacerých príbuzných obetí pondelňajšej tragédie a  ďalších. Je takisto rád, že sa s účastníkmi zádušnej omše, ktorú vysielala televízia TA 3 v priamom prenose, mohli duchovne spojiť aj prostredníctvom Slovenského rozhlasu mnohí obyvatelia.
Súčasťou zádušnej omše boli modlitby za všetky obete tragédie z 30. augusta v Devínskej Novej Vsi a prosby za Božie milosrdenstvo pre nich, za ich príbuzných, modlitby za skoré uzdravenie a duchovnú silu pre všetkých zranených, ako aj za lekárov, aby sa im podarilo vrátiť ranených do normálneho života a takisto modlitby a prosby za obnovu úcty k ľudskému životu v spoločnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies