V Bratislave sa dnes začína dvojdňový Európsky summit regiónov a miest

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 09:37 • 2 min
V Bratislave sa dnes začína dvojdňový Európsky summit regiónov a miest

BRATISLAVA – V Bratislave sa dnes začína 7. Európsky summit regiónov a miest, jeho program potrvá do soboty 9. júla. Do hlavného mesta zavítajú starostovia, primátori i ďalší zástupcovia miest a regiónov z celej Európy.

slovakia

left justify in out

Spoločne budú diskutovať o tom, ako spojiť zdroje, nápady a ľudí s cieľom vytvoriť digitálne hospodárstvo, energetickú infraštruktúru či regionálne a cezhraničné rozvojové stratégie. Hlavnou témou summitu bude potreba investícií a lepších cezhraničných spojení.

 

Hlavným dejiskom podujatia je nová budova Slovenského národného divadla (SND), v ktorej sa uskutoční približne desať diskusií na rôzne témy. Dnes popoludní sa budú účastníci summitu baviť o význame investícií do infraštruktúry a podnikania, o sprístupnení európskych fondov v regiónoch a mestách, o spájaní zdrojov, aby z investícií Európskej únie mali úžitok mestá a regióny a diskutovať sa má aj o podpore rozvoja inovatívneho podnikania pre budúcnosť.

 

Sobotňajší program sa začne s témou investovania do rozvoja udržateľných miest a regiónov. Nasledovať bude diskusia o spájaní miest, a to inovovaním európskej dopravy a energetickej infraštruktúry. Rozprávať sa má aj o spájaní ľudí a o digitálnych i inteligentnejších mestách a regiónoch. Zámerom summitu je uvoľniť potenciál rastu, ktorý ponúka bohatá rôznorodosť európskych regiónov. Výsledkom podujatia bude Bratislavská deklarácia.

Medzi hlavných rečníkov bude patriť predseda vlády SR Robert Fico, splnomocnenec vlády pre predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ Ivan Korčok, podpredsedovia Európskej komisie Jyrki Katainen a Maroš Šefčovič, komisárka EÚ zodpovedná za dopravu a mobilitu Violeta Bulc či predseda Nadácie pre ekonomické trendy Jeremy Rifkin. Chýbať nebude ani predseda Európskeho výboru regiónov Markku Markkula, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo či primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

 

Európsky summit regiónov a miest v Bratislave bude jedným z hlavných podujatí počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Organizuje ho Európsky výbor regiónov, spoluorganizátormi sú mesto Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj.

 

Európsky výbor regiónov organizuje summit každé dva roky a schádzajú sa na ňom politici z miestnej, regionálnej aj európskej správy spolu s expertmi a zainteresovanými stranami, aby diskutovali o politických opatreniach, ktoré ovplyvňujú každodenný život a podnikanie vo všetkých regiónoch Európskej únie. Podujatie má pomôcť zabezpečiť, aby sa miestne skúsenosti zohľadnili v politike, ktorá bude mať vplyv na hospodárske, sociálne a územné plány Európy v nadchádzajúcich rokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies