V Bratislave sa dnes začína bezpečnostná konferencia GLOBSEC, zúčastní sa aj Kiska!

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 10:13 • 2 min
V Bratislave sa dnes začína bezpečnostná konferencia GLOBSEC, zúčastní sa aj Kiska!

BRATISLAVA - Mesiac pred nástupom do funkcie si nový prezident vypočuje zahraničné autority, píše dnešné SME. V Bratislave sa dnes začína bezpečnostná konferencia Globsec. Zajtra si osobne budúca hlava štátu vypočuje prejav generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena. Neformálne sa plánuje stretnúť s niektorými účastníkmi konferencie.

slovakia

left justify in out

Viac ako 800 hostí z vyše 65 krajín sveta, medzi nimi premiéri krajín V4 či generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, zavítajú do Bratislavy na medzinárodnú bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC 2014. Tá sa začne už dnes a potrvá do piatka (16. 5.). Hosťami Bratislavy budú premiéri Vyšehradskej štvorky, námestníčka amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová, bývalý ekonomický poradca ruského prezidenta Vladimíra Putina Andrej Illarionov, švédsky šéf diplomacie Carl Bildt či expert na národnú bezpečnosť a spravodajské služby George Friedman. Hlavnou témou konferencie je kríza na Ukrajine. Dosluhujúci prezident SR Ivan Gašparovič účasť na konferencii nepotvrdil.

 

Hlavnou témou podujatia bude aktuálna situácia na Ukrajine. Práve v tejto súvislosti sa na konferencii zúčastní aj ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. "Myslím si, že (Ukrajina) bude hlavnou témou, okolo ktorej sa budú točiť aj tie, ktoré s ňou súvisia priamo alebo nepriamo. Tie, ktoré s ňou súvisia priamo alebo nepriamo sú Európa, kde sa blížia voľby do Európskeho parlamentu. Tá téma vyvoláva aj širšiu diskusiu o budúcnosti, čo je potrebné v Európe urobiť, akým smerom by sa mala uberať," priblížil prezident Slovenskej atlantickej komisie (SAC) Rastislav Káčer.

 

Účastníci fóra budú počas troch dní diskutovať aj o ďalších témach medzinárodných vzťahov. Napríklad o vzostupe a páde politického islamu, budúcnosti Východného partnerstva a vývoji na západnom Balkáne. Rovnako o dynamike medzi otázkami bezpečnosti a ochrane súkromia či vzrastajúcich medzinárodných ambíciách Vladimira Putina.

 

Podujatie svojím vystúpením dnes o 13.00 h oficiálne otvorí podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

 

Na konferencii sa bude môcť zúčastniť aj verejnosť, a to vo forme diskusií v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. Organizátori tento rok pripravili novinku - podujatia s názvom Globsec City Talks, ktoré sa uskutočnia počas trvania konferencia. "Aj verejnosť sa bude môcť zúčastniť na konferencii Globsec na špeciálnych podujatiach v Starej tržnici. Budú sa volať Globsec City Talks, kde sme zavolali tých najzaujímavejších rečníkov z konferencie Globsec," uviedol výkonný viceprezident Stredoeurópskej strategickej rady Róbert Vass. Ako dodal, týmto krokom chcú podujatie otvoriť širšej verejnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies