V Bratislave sa dnes uskutoční prvý Tulipánový pochod solidarity

NETKY.SK • 9 Apríl 2017, 09:49 • 2 min
V Bratislave sa dnes uskutoční prvý Tulipánový pochod solidarity

BRATISLAVA - V Bratislave sa dnes uskutoční prvý Tulipánový pochod solidarity s ľuďmi, ktorí trpia Parkinsonovou chorobou. Na Slovensku ich je približne 15.000, pričom do roku 2030 sa tento počet môže zdvojnásobiť.

slovakia

left justify in out

Pacienti, ich rodiny a verejnosť si prejdením trasy dlhej jeden kilometer pripomenú aj Svetový deň Parkinsonovej choroby, ktorý pripadá na 11. apríla. Akcia sa začne o 14.00 h, miestom konania je Sad Janka Kráľa. TASR o tom informovali organizátori podujatia z občianskeho združenia Slovenský pacient a Spoločnosti Parkinson Slovensko.

 

"Zviditeľniť ešte stále málo poznanú chorobu, šíriť o nej informácie, a tak prispieť k väčšej tolerancii a empatii v spoločnosti. So sloganom 'Kráčajme spolu' chceme zároveň zmobilizovať pacientov a ukázať im, že nie sú a nemusia byť so svojimi problémami sami," objasnila hlavné ciele podujatia predsedníčka Spoločnosti Parkinson Slovensko Katarína Félixová.

 

Dodala, že najmä dobrá informovanosť je dôležitá, lebo pacienti sa často stretávajú s nepochopením okolia. To ich pre viditeľné prejavy ochorenia niekedy považuje za narkomanov či alkoholikov alebo si diagnózu zamieňa s Alzheimerovou chorobou.

 

Podľa organizátorov budú na trase Tulipánového pochodu stánky, v ktorých prítomní odborníci poskytnú informácie o rôznych aspektoch diagnózy a možnostiach liečby. Ľudia môžu svoju solidaritu vyjadriť aj kúpou a oblečením si trička s kresbou Borisa Farkaša, na ktorom je motto akcie a rodina zdieľajúca záťaž vo forme tulipánu.

 

Medzinárodná tradícia Tulipánových pochodov sa začala v roku 1997 v USA, pričom červený tulipán sa stal ich symbolom v roku 2005. Forma pochodu má poukázať na dôležitosť pohybu z hľadiska vývoja choroby.

 

Jej základnými prejavmi sú spomalený pohyb, svalová stuhnutosť, pokojový tras a problémy s chôdzou a rovnováhou. Ako prvý ich popísal anglický lekár James Parkinson, po ktorom je pomenovaná. Práve deň jeho narodenín sa stal Svetovým dňom Parkinsonovej choroby. Keďže ide o progresívne degeneratívne ochorenie, má tendenciu časom sa zhoršovať. V súčasnosti nie je liečiteľné, dostupná a najmä včasná liečba však dokáže účinne zmierňovať jeho príznaky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies