V Bratislave sa denne predá 12 nových bytov, kupujú sa z papiera

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 12:29 • 2 min
V Bratislave sa denne predá 12 nových bytov, kupujú sa z papiera

BRATISLAVA– V 2. štvrťroku sa predalo v Bratislave 1119 bytov v novostavbách, čo je v prepočte asi 12 denne. Medziročne ich predaj vzrástol o takmer 40 %. Až 80 % tvoria byty, ktoré ešte nie sú dokončené. Vyplýva to z aktuálnych údajov analytickej spoločnosti Bencont Investments, podľa ktorej sa tým potvrdzuje, že dopyt stráca obavu pred kúpou bytu z papiera.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť upozornila, že averziu voči takejto kúpe znižujú developéri aj cez dostupnejšie rezervačné platby, ktoré sa dnes pohybujú v niektorých projektoch na úrovniach okolo 5000 eur. Pre zákazníka je táto suma vzhľadom na finančnú pozíciu slovenských domácností prístupná a pre developéra dostatočne záväzná.

 

Priemerná cena predaného štvorcového metra (m2) nového bytu medziročne stúpla o 8 % a dosiahla 2315 eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH). Absolútna cena takéhoto bytu v priemere 149.000 eur s DPH bola v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška o 12 % vyššia. "Aj toto relatívne vysoké zvýšenie predajnej ceny nám potvrdzuje fakt, že na trhu sa nám dočasne skončila éra lacných štartovacích bytov v projektoch prestavieb, ktoré v minulosti ťahali priemerné ceny k nižším úrovniam," zhodnotili analytici.

 

Na trhu zostalo k 1. júlu v ponuke 3339 voľných bytov. Oproti minulému roku je to o 10 % viac. Z tohto objemu už bolo dokončených takmer 23 %, zvyšných viac ako 77 % je stále vo fáze výstavby.

 

Pod vývoj na realitnom trhu novostavieb v druhom kvartáli sa podľa spoločnosti podpísali najmä dobrá makroekonomická situácia a pozitívne vyhliadky pre Slovensko, rekordne nízke úrokové sadzby, ktoré zlepšujú dostupnosť bývania, či postupné rozpúšťanie nahromadeného dopytu z krízových rokov. Prispelo k nemu tiež spustenie nových atraktívnych projektov a spomínané zníženie averzie voči nákupom z papiera.

 

Analytici zároveň poukázali na to, že zvýšený dopyt je v poslednom roku cítiť aj na trhu starších bytov. Prejavilo sa to najmä v raste ich cien, keď oproti roku 2013 stúpla cena za m2 s DPH v priemere o takmer 200 eur a dnes dosahuje 1901 eur. Okrem silného dopytu vplýva na tento trh aj nedostatočne široká ponuka už dokončených novostavieb.

 

"Kupujúci, ktorý potrebuje riešiť svoju bytovú otázku veľmi promptne, je v súčasnej dobe nútený uspokojovať svoju potrebu bývania na trhu starších bytov," uviedla spoločnosť s tým, že vďaka tomu sa dnes trhové ceny starých bytov nachádzajú nad úrovňou svojej znaleckej ceny. Predpokladá preto, že v budúcnosti dôjde k znižovaniu ceny alebo k dlhodobej stagnácii v dôsledku zreálnenia ich hodnoty na trhu.

 

"Do druhého polroka 2015 očakávame, že dopyt po novostavbách poklesne v porovnaní s práve uplynulým rekordným kvartálom," predpovedá hlavný analytik spoločnosti Matúš Jančura. "Zo strednodobého hľadiska naďalej očakávame pozitívny vývoj realitného trhu, ktorý bude sprevádzaný postupným pomalým nárastom cien a zmenou štruktúry ponúkaných bytov smerom k viacizbovým prevedeniam. Dopyt sa zastabilizuje na nižších úrovniach okolo 2500 až 3000 predaných bytov v novostavbách ročne," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona