V Bratislave sa cez víkend začína najväčší mestský festival remesiel

NETKY.SK • 27 August 2013, 16:55 • 2 min
V Bratislave sa cez víkend začína najväčší mestský festival remesiel

BRATISLAVA - Cez víkend bude v centre Bratislavy najväčší mestský festival remesiel Dni majstrov ÚĽUV 2013. Na festivale sa zúčastní viac ako 100 remeselníkov z celého Slovenska. Záštitu nad ním prevzal minister kultúry Marek Maďarič, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik aj starostka bratislavského Starého Mesta Tatiana Rosová. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa bratislavského magistrátu Daniela Rodinová.

slovakia

left justify in out

Tohtoročný festival sa ponesie v znamení kováčstva. Najlepší kováči zo Slovenska predvedú na Primaciálnom námestí spracovávanie kovu. Vyvrcholením podujatia bude galavečer, počas ktorého bude udelený titul Majster ľudovej umeleckej výroby, ktorý tento rok kvalifikačná komisia udelila šiestim výrobcom.

Sobotňajší program sa na všetkých miestach v centrálnej pešej zóne začína o 10:00. Na Primaciálnom námestí je pripravený kováčsky workshop a kováčske hry, na Nádvorí sv. Jána Nepomuckého zažijú deti kolotoč na ručný pohon, vyskúšajú si drevené chodúle či hojdačku a na Nádvorí sv. Juraja oslovia detských návštevníkov skúsení lektori s remeselnými aktivitami. Tradičné slovenské ľudové remeslo a výrobu predstavia remeselníci na Hviezdoslavovom námestí. Na Hlavnom námestí dostanú priestor slovenskí dizajnéri inšpirovaní tradíciami. Radničné námestie oživia slovenské čipkárky, ktoré predvedú tradičné paličkovanie, otvorená bude čitáreň v Radničke a na Rybnom námestí si môžu návštevníci pochutnať na tradičných slovenských špecialitách. Súčasťou festivalu bude aj kultúrny program, vystúpenia folklórnych súborov a inštrumentalistov a hranie na slovenských tradičných nástrojoch. Organizátori pripravili aj školu tanca pre deti a tanečný workshop pre dospelých. Akcie trvajú do 18:00. V nedeľu 1. septembra o 9:00 bude svätá omša za Nositeľov tradícii v Jezuitskom kostole na Hlavnom námestí.

Ako informovala Rodinová, najväčší mestský festival remesiel oslávi počas tohto víkendu už svoje 23. narodeniny. Počas tohto obdobia ožívali v meste tradície a kultúrne hodnoty, prostredníctvom umenia remesiel sa posilňovala národná identita, spolupatričnosť a hrdosť na zvyky a históriu slovenského národa. Festival je zaradený do projektu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2013. Organizátorom festivalu remesiel je Ústredie ľudovej umeleckej výroby, dlhoročnými partnermi podujatia sú Ministerstvo kultúry SR, Magistrát hlavného mesta Slovenskej republiky, Mestská časť Bratislava – Staré Mesto, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Múzeum mesta Bratislava a SĽUK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies