V Bratislave sa bude spomínať na 98. výročie vzniku ČSR

NETKY.SK • 24 Október 2016, 17:29 • 2 min
V Bratislave sa bude spomínať na 98. výročie vzniku ČSR

BRATISLAVA - Pri pamätníku československej štátnosti v Bratislave na Vajanského námestí sa bude v piatok spomínať na vznik Československej republiky. Podujatie sa pri príležitosti 98. výročia spoločného štátu Slovákov a Čechov začne o 17:00.

slovakia

left justify in out

Organizuje ho Občianska konzervatívna strana, Český spolek Bratislava, Klub občanov Českej republiky v Slovenskej republike, občianske združenie Česko-slovenské MOSTY, Mladí liberáli, Mladí konzervatívci, občianske združenie Communio Minerva a iniciatíva Chceme 28. október za štátny sviatok. Ide o tradičné stretnutie k výročiu vzniku Československej republiky.


Pre predsedu Občianskej konzervatívnej strany a poslanca NR SR Ondreja Dostála, spoločný štát Čechov a Slovákov umožnil všetkým obyvateľom Slovenska žiť v demokratickej spoločnosti, čo v medzivojnovom období nebola v Európe úplná samozrejmosť. „Umožnil tiež Slovákom vzdelávať sa vo svojom rodnom jazyku, používať svoj rodný jazyk v úradnom styku a mať vplyv na politické dianie v štáte, v ktorom žijú. Československá republika umožnila ekonomický a kultúrny rozvoj Slovenska,“ povedal Dostál dnes pre agentúru SITA.


V minulosti už boli v Národnej rade Slovenskej republiky predložené návrhy, aby sa 28. október stal štátnym sviatkom, ale nepodarilo sa pre ne získať väčšinu. Dostál sa o to pokúsi opäť. „Mojou snahou bude získať pre takýto návrh väčšinu poslancov NR SR. Nie je podstatné, kto tento návrh predloží. Mojím cieľom je, aby sme storočnicu vzniku Československa o dva roky oslávili už ako štátny sviatok,“ vyhlásil.

 

Keďže jedna z námietok voči novému štátnemu sviatku je, že už v súčasnosti máme na Slovensku viac štátnych sviatkov ako vo väčšine európskych krajín, 28. október by mal podľa Dostála nahradiť Deň ústavy SR, ktorý by sa stal iba pamätným dňom. „Deň ústavy sa viaže k vzniku samostatnej Slovenskej republiky, ktorý si však už pripomíname iným štátnym sviatkom – 1. januárom. Navyše ústavu môžeme v budúcnosti zmeniť alebo prijať úplne inú ústavu, ale 28. október ostane navždy dátumom vzniku prvého štátu Čechov a Slovákov,“ dodal Dostál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies