V Bratislave pribudli tri nové pitné fontánky

NETKY.SK • 2 August 2016, 11:44 • 2 min
V Bratislave  pribudli tri nové pitné fontánky

BRATISLAVA – Tri nové exteriérové pitné fontánky osadila Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) na troch frekventovaných miestach v Bratislave pri príležitosti 130. výročia spustenia verejného zásobovania hlavného mesta pitnou vodou. Do užívania ich dnes slávnostne odovzdal generálny riaditeľ BVS Zsolt Lukáč a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

slovakia

left justify in out

Nové pitné fontánky sa nachádzajú pred Grassalkovichovým palácom na Hodžovom námestí, pred historickou budovou NR SR na Župnom námestí a na Rázusovom nábreží pri Propeleri. „Sú to fontány, ktoré slúžia Bratislavčanom aj návštevníkom mesta ako zdroj pitnej vody aj na očistu. Sú postavené tak, aby ich mohli používať nielen dospelí, ale aj deti a osoby s telesným postihnutím,“ povedal Nesrovnal.

 

Voda z fontány tečie približne minútu. „Prúd je dimenzovaný zhruba na jednu litrovú fľašu. Aj tvar fontány je upravený tak, aby si návštevník mohol fľašu napustiť a vodu ďalej nosiť so sebou,“ uviedol Lukáč. Náklady na každú fontánu boli podľa Lukáča približne 6000 eur. Fontány sú zhotovené z bronzového plechu a výtvarne obohatené reliéfnym stvárnením vodných živočíchov z diela architektonického ateliéru Archatelier. „Je to umelecké dielo, ktoré esteticky do starého mesta pasuje,“ povedal Lukáč. V prevádzke budú každoročne od apríla do októbra a o ich chod a nezávadnosť vody sa bude starať BVS.

 

„Dnes otvárame prvé tri fontány, ale budú nasledovať ďalšie nielen v Starom Meste, ale aj v iných mestských častiach,“ dodal Nesrovnal. Podľa Lukáča ich otvoria už v priebehu tohto mesiaca. „Fontány osadíme okrem Bratislavy aj v ďalších mestách, kde sú požiadavky na ich umiestnenie,“ uzavrel Lukáč. V Bratislave plánuje BVS momentálne osadiť ďalších päť fontán, celkovo by ich malo pribudnúť desať až jedenásť.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona