V Bratislave predstavili českú komédiu Padesátka

NETKY.SK • 22 December 2015, 09:13 • 2 min
V Bratislave predstavili českú komédiu Padesátka

BRATISLAVA - Tvorcovia a herci predstavili v pondelok večer v bratislavskom Bory Mall novú českú komédiu Padesátka. Celovečerný debut Vojtěcha Kotka napísal scenárista Petr Kolečko, ktorý s Kotkom spolupracoval už na divadelnej predlohe filmu a s ktorým sa Kotek stretol v minulosti i pri spolupráci na televíznej snímke k cyklu Nevinné lži.

slovakia

left justify in out

V hlavných úlohách sa v snímke objavia známe herecké tváre Ondřej Pavelka, Marek Taclík, Jakub Prachař, Jiří Mádl, Vilma Cibulková, Tereza Voříšková, Oldřich Kaiser a mnohí ďalší. Ústrednou témou komédie je legendárny bežkársky maratón Tříkrálová padesátka, ktorý každoročne spája všetkých skutočných miestnych horalov žijúcich v Krkonošiach. Dej snímky je postavený na rozhovoroch troch hlavných hrdinov, ktorí na základe svojich spomienok postupne prichádzajú na šokujúce prepojenia, ktoré medzi nimi sú. Jednotlivé dejové línie z časti založené na retrospektíve, sú zároveň plné kontroverzných postáv. V snímke sa objaví jednonohá lyžiarka, rolbár, ktorý na Troch kráľov nepije, či legendárny lovec žien, ktorý stavia svoj úspech na vymyslenej neplodnosti. 

 

 

Pavka je najstarší žijúci člen tradičnej bežkárskej rodiny, ktorý nechal svojho syna porodiť na hore Sněžka vo vysokej nadmorskej výške dúfajúc, že sa mu tým bude rýchlejšie okysličovať mozog a dokáže tak zvládnuť povestný maratón v rekordnom čase, avšak jeho syn radšej akoby vkladal energiu do bežkovania, naháňa zrelé ženy, ktorým ako to sám vraví, vyháňa mráz z duší. 

 

Režisér snímky Vojtěch Kotek je zvedavý na reakcie divákov. „Prichádzame totiž s takým drsnejším, odvážnym filmom. České publikum je podľa mňa čo sa filmu týka v niečom konzervatívnejšie a zatiaľ sa mi zdalo, že ho vnímali celkom kontroverzne, čo sa mi na druhej strane páči. Buď ho ľudia milujú alebo ho nenávidia alebo ich uráža, a to je skvelé,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA. Diváci sa podľa neho dokážu stotožniť najmä so skrytými ambíciami rodičov, ktorí do svojich detí vkladajú svoje uskutočnené či neuskutočnené sny. „Je tam zobrazená taká tá rodovosť a tradičnosť, že akí sú rodičia, také by mali byť aj deti. Tá téma je celkom srandovná i v tom kontexte histórie našej zeme z nedávnych dôb. Že ten nejaký tlak na generácie existuje, no pritom tí rodičia a deti vyrastajú v úplne iných prostrediach, to všetko sa v tom filme odráža,“ uviedol. 

 

Podľa slov scenáristu Petra Kolečka ide v prvom rade o komédiu určenú širšiemu publiku. „Vždy sa snažím, aby to, čo urobím, bolo na jednej strane prístupné ľuďom, no na druhej strane aby to nebolo napriek tomu, že ide o komédiu určenú širšiemu obecenstvu, zas totálne stupídne. Je to trošku drzejšie, sú tam aj uletené crazy veci, no napriek tomu si myslím, že je tam aj náznak nejakej hlbšej témy,“ povedal Kolečko. „V Padesátke ide najmä o dve veci. Jednak je to o tej genetike, že či chceme alebo nechceme, tak po tých rodičoch reálne niečo dedíme a je fajn sa postaviť za nejaký odkaz rodiny a druhá vec, pre mňa vždy boli tie hory prostredím omnoho drsnejším. Hory majú svoje pravidlá a lepšie sa v nich vykresľujú extrémne situácie. Človek má v horách väčšiu možnosť spoznať, z akého je cesta. To si myslím, že je najviac, že hory nastavia človeku nejaké zrkadlo,“ poznamenal. „Odohrávajú sa tam zároveň dávne tajomstvá, ktoré vystupujú v takých retropasážach, sú tam zobrazené aj tie lásky a nečakané súlože ľudí, ktorí by spolu za normálnych okolností nič nemali a zároveň je tam túžba po dobrodružstve, z ktorej potom tým ľuďom zostávajú nejaké veci do konca života,“ priblížil Kolečko. 

 

Novú komédiu oficiálne uvedú do slovenskej i českej distribúcie 24. decembra. Do kín sa však reálne dostane až po Štedrom dni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies