V Bratislave prebieha konferencia o nových developérskych projektoch

NETKY.SK • 1 December 2015, 10:21 • 2 min
V Bratislave prebieha konferencia o nových developérskych projektoch

BRATISLAVA - Medzinárodná konferencia o verejných priestoroch v Bratislave s názvom Public Spaces 2015 sa začala dnes v Berlinke Slovenskej národnej galérie (SNG). Zámerom dvojdňového podujatia je začať dialóg o tvorbe kvalitných, udržateľných a kompaktných verejných priestorov cez úzku previazanosť expertov, architektov a investorov.

slovakia

left justify in out

Na druhej konferencii sa bude hovoriť o vznikajúcich projektoch, kto za nimi stojí a ako ovplyvnia podobu mesta. Tiež o tom, prečo u nás nie je dostatok súťaží na riešenie verejného priestoru alebo či sú problémom peniaze a kde ich vziať. "V súčasnosti sa pripravuje a aj už realizuje veľké množstvo projektov, ktoré zmenia charakter Bratislavy, preto je potrebné venovať im pozornosť. Pri tvorbe verejného priestoru sa navzájom ovplyvňujú súkromný a verejný sektor. Prítomnosť alebo neprítomnosť finančného kapitálu vplýva na to, či vôbec môže verejná inštitúcia vyhlásiť súťaž na riešenie verejného priestoru, prípadne kde môžeme nájsť zdroje. Predovšetkým to nás zaujíma," zdôvodňuje riaditeľka konferencie Katarína Boháčová.

 

Za projektmi ovplyvňujúcimi verejné priestory v Bratislave sú v drvivej väčšine developérske spoločnosti so súkromným kapitálom. Súťaží na verejný priestor, ktoré by vyhlasovali verejné (štátne, mestské) inštitúcie je minimum. Najčastejším problémom je nedostatok financií. Ako získavať zdroje a ako na verejné súťaže – to sú dva z programových blokov. Prezentujú sa aj konkrétne prípadové štúdie, vrátane príkladov z Česka a Poľska.

 

V iných blokoch zaznejú príspevky venované novým developérskym projektom, akými sú Stein2, Zóna Čulenova, Premostenie Einsteinovej a Mickiewiczova Boulevard. Výrazný podiel na dianí v meste majú aj občianske iniciatívy. Tie poukazujú na problematické miesta alebo iniciujú vznik projektov, ktorými chcú tieto miesta aktivizovať (Šafko, Obchodná ulica a okolie, The Most a iné). Jednou z kľúčových tém je bratislavské nábrežie. O atraktívnom priestore pri Dunaji bude hovoriť generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá a Juraj Čorba z Dunajského fondu.

 

Podľa Kataríny Boháčovej život pri rieke je príležitosť, o ktorú by sa veľa európskych miest pobilo. Pretože nábrežia sú dôležitou scénou života každého mesta a my túto príležitosť máme. Odborníci sa budú zamýšľať, aké má byť toto nábrežie, či máme jeho dlhodobú víziu, kto žije pri rieke a kto na rieke aj či potrebujeme veľkú urbanisticko-architektonickú súťaž na koncept nábrežia. O tom bude diskusia V mene architektúry s hosťami Katarínou Boháčovou, Zojou Droppovou, Ingrid Konrad, Michalom Bogárom, Ľudovítom Urbanom a Jurajom Čorbom. Začne sa na záver prvého dňa o 17.15 h a je otvorená pre verejnosť.

Na podujatí sa predstavia aj zahraničné ateliéry zo Švédska, Dánska a Rakúska, ktoré majú za sebou mnoho realizovaných projektov verejného priestoru. V nich prepájajú dizajn, architektúru a technológie aj s otázkou udržateľnosti.

 

"Výsledkom konferencie má byť rad odporúčaní pre hlavné mesto. Prvý ročník bol výsledkom veľkého odhodlania a tešíme sa, že tento rok pokračujeme v našej ceste poukázať na to, ako sa verejné priestory dajú zmeniť," dodáva Boháčová. Hlavní partneri podujatia sú Ministerstvo kultúry SR, SNG a mesto Bratislava. Podieľa sa na ňom aj Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Spolok architektov Slovenska, Atrium Architects, švédske veľvyslanectvo, zahraničné inštitúty - Rakúske kultúrne fórum a Goethe Institut.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies